با سقوط رمز ارزهای استخراجی با کارت گرافیک، اکنون شاهد فروش کارت گرافیکهای کارکرده هستیم که در هر آگهی با عناوین مختلف مثل: “در حد”، “کم کارکرد” و “یک هفته کار کرده” یا عناوین دیگر به فروش می رسند. با اینکه بسیاری از کارتهای کارکرده موجود در بازار کنونی، بازمانده های ریگ ماین هستند، باید در انتخاب و خرید بسیار دقت کنید. پیشنهاد بنچیمو دوری از این نوع کالاها است اما اگر هزینه خرید یک کارت گرافیک جدید را ندارید، کار پیچیده میشود.
با اینکه بارها در این خصوص مطلب منتشر کرده ام اما دوباره عنوان می کنم که هیچ کارت گرافیکی برای فعالیت در 24 ساعت شبانه روز آن هم به مدت طولانی ساخته نشده. همانطور که می دانید، اکنون تمام شرکتها، سیستم خنک کننده کارت ها را به صورت چرخش فن در بار کاری بالا میسازد به این معنی که فن خنک کننده کارت تنها در زمان رسیدن تراشه به دمای 60 درجه سانتی گراد فعال میشود.
همین موضوع هم نشان می دهد که سیستم خنک کننده فعال (فنها) در صورت استفاده مداوم با مشکل طول عمر و در نهایت کمبود قطعات و بیاستفاده بود کارت روبرو میشود. حتی باید اضافه کنم که بسیاری از کارت های نسلهای گذشته به سنسور حرارت حافظه تصویری مجهز نبوده که این موضوع سیستم خنک کننده را با خطا مواجه میسازد و تنها در صورت افزایش دمای تراشه گرافیکی فن را فعال می کند این در حالی است که در “ماین” یا استخراج، بیشتر حافظه تصویری مورد استفاده قرار میگیرد.
تست و بنچمارک | تشخیص گرافیک ماین شده
در این میان بعضی از فروشندگان همچنان مراتب انسانی را رعایت کرده و کارتی که مشخص است با چه روشی و چگونه تا کنون فعال بوده، را با همان مشخصات و ظاهر در معرض دید شما قرار می دهند. در این موارد به راحتی می توان متوجه شد که کارت از نظر ظاهری در چه وضعیتی قرار دارد اما قطعات داخلی همچنان مخفی و به دور از بررسی ظاهری هستند. در زمان خرید، از فروشنده بخواهید تست ها و بنچمارک های مختلف را با کارت گرافیک اجرا کند تا از وضعیت کارت در استرس مطلع شوید.
تست FurMark به خوبی می تواند دمای تراشه گرافیکی و حافظه تصویری را مشخص کند اما در این میان شما به نرم افزاری جانبی مانند GPU-Z نیاز دارید تا در بخش تب سنسور این نرم افزار مشخص شود نهایت دمای GPU Temperature و Hot Spot کارت مورد نظر چقدر است. بهتر است قبل از این تست ها چند بررسی مطالعه کنید تا از نهایت دمای کارت مورد نظر اطلاعات حدودی داشته باشید.
با اینکه FurMark به عنوان تست استرس کارت گرافیک شناخته می شود اما این تست نمی تواند به خوبی ظرفیت حافظه گرافیکی را به چالش بکشد. برای اینکه ظرفیت حافظه را به چالش بکشید، تست Superposition Benchmark می تواند به خوبی این کار را انجام دهد. پیشنهاد می کنم در این تست گزینه 4K Optimized را انتخاب کنید تا ظرفیت حافظه بیشتری را طلب کند.
ظاهر
اما متاسفانه بعضی از فروشندگان کارت های استفاده شده برای ماین یا استخراج را با رنگ آمیزی و برچسب های جدید (حتی برچسب گارانتی)، به عنوان یک کارت نو به فروش می رساند. به نقل از Paulo Gomes، ماینرها به جایی رسیدهاند که نوشته روی حافظه تراشه گرافیکی را دوباره حک می کنند تا کارت کارکرده جدید جلوه کند.
همچنین کارت ها را رنگ آمیزی یا بهینه سازی می کنند تا خط و خش ها را بپوشانند و در بعضی مواقع پیچ های جدید را جاگزین گزینه اولیه می کنند تا رد پیچگوشتی مشخص نشود. اما خوشبختانه هر کاری کنند باز هم راهکاری وجود دارد که تشخیص داد کارت در چه وضعیتی است. معمولا تراشه گرافیکی یا ماژول حافظه تصویری بعد از لحیم کاری یا استفاده طولانی در دمای بالا، زرد می شود که این موضوع را می توان به راحتی متوجه شد.
در بخش ظاهر قبل از خرید کارت گرافیک کارکرده به چند مورد توجه کنید:
- خط و خش بروی بدنه
- رد پیچگوشتی بروی پیچها
- برچسب گارانتی که معمولا بروی یک پیچ قرار میگیرد
- زرد شدن هیت سینک و خروجی هوای گرم
- زرد شدن براکت I/O
- زرد شدن تراشه گرافیکی
- زرد شدن حافظه تصویری
- مشکوک بودن رنگ کارت یا قطعات نسبت به دیگر نمونهها