نسل جدید مانیتورها طی سالهای اخیر با ابعادی بزرگ، طراحی و عرضه شدهاند، به شکلی که امروز پیدا کردن مانیتورهای 34، 49 و 55 اینچی کار سختی نیست و میتوان با جستوجویی ساده مدلهای مختلفی از آنها را پیدا کرد. اما چرا در این دوره به مانیتورهای خمیده یا منحنی نیاز داریم؟
بزرگتر شدن ابعاد مانیتور باعث شده تا اغلب این مدلها با صفحه نمایشی عریض و فوقعریض طراحی شوند، موضوعی که در مدلهای با پنل تخت، چالشهایی را به وجود میآورد. در اغلب مانیتورهای صفحه تخت عریض، لبههای سمت راست و چپ مانیتور، نسبت به مرکز صفحه، دورتر از چشم کاربر قرار دارد و بیننده مجبور است که هر بار دید خود را به دو سمت بچرخاند. از آنجایی که دید طبیعی انسانها به دلیل سطح کروی چشم، انحنا دارد، این موضوع میتواند باعث افزایش فشار چشم و خستگی زود هنگام شود. چالشی که خیلی زود به سراغ کاربران میآید که ساعتهای متوالی به مانیتور چشم میدوزند.
راهکار رفع این چالش داشتن مانیتوری با پنل منحنی یا خمیده (Curved) است. سازگاری مانیتورهای منحنی با میدان دید طبیعی انسان باعث میشود تا فشار کمتری به چشم بیاید و همزمان طراحی خمیده این دستگاهها، جلوه زیبا و چشمنوازی به هر میز کاری میبخشد.
کاهش فشار چشم
هنگامی که محققان کره جنوبی در سال 2020 مانیتورهای خمیده را با مانیتورهای تخت مقایسه کردند، متوجه شدند که مانیتورهای خمیده در عین اینکه دقت و سرعت چشم را بهبود میبخشند، در عین حال خستگی را کاهش میدهند. این نتایج مستقیماً با انحنای صفحه و تأثیر آن بر زاویه دید کاربر مطابقت دارد.
براساس مطالعه دانشکده پزشکی هاروارد در سال 2016 تاری دید در بین کاربران مانیتورهای تخت، چهار برابر بیشتر از کاربران مانیتورهای خمیده گزارش شد. تحقیقات بیمارستان دانشگاه ملی سئول هم در سال 2015 نشان داد که مانیتورهای خمیده به کاهش فشار چشم ناشی از مشاهده مداوم کمک میکنند و محیط کار سالمتری ایجاد میکنند.
در یک مانیتور خمیده، کاربران لبههای میانی و کناری صفحه را در امتداد یک خط افقی میبینند که دید آنها را بهبود میبخشد. مانیتورهای خمیده با ابعاد و انحنای متفاوتی طراحی و ساخته میشوند. میزان انحنای مانیتورهای خمیده با حرف R نشان داده میشود که به معنای مقدار شعاع هر انحناست و هر چه رقم آن کوچکتر باشد، با انحنای بیشتری روبرو هستیم.
چه تفاوتی بین میزان انحناء وجود دارد؟
مانیتورها و نمایشگرهای منحنی داری نرخ انحنا هستند، به این معنی که بعضی از نمایشگر ها دارای نرخ 1000R هستند یا 1500R و حتی نرخ های دیگری از 1800R تا 4000R. همانطور که عنوان شد هرچه این عدد کوچکتر باشد، با نمایشگر محنی تر روبرو هستیم. در واقع عدد گفته شده نرخ R یا نرخ انحنا، بازگو کننده نهایت فاصله تماشاگر از نمایشگر است. به عنوان مثال کاربر در مقابل یک مانیتور با نرخ انحنای 1000R باید حداکثر 1 متر یا 1000 میلی متر از نمایشگر فاصله داشته باشد و در مقابل مانیتور 1800R باید 1.8 متر یا 1800 میلی متر فاصله داشته باشد.
کدام مانیتور منحنی مناسب من است؟
همانطور که در بالا توضیح دادم، نرخ منحنی مانیتور بی جهت نیست. شما باید بر اساس فاصله از مانیتور و ابعاد مانیتور، بهترین نرخ انحنا را انتخاب کنید. به طور مثال یک مانیتور 24 اینچ با نرخ انحنای 1000R برای فاصله 1 متری مناسب نیست. درست است که نرخ انحنای 1000R می گوید نهایت فاصله باید یک متر باشد، اما ابعاد کوچک مانیتور با چنین انحنایی، خارج از حد کروی شکل چشم است که موجب تماشای نا مناسب تصویر می شود. جدا از مشخص شدن حد فاصله شما از مانیتور، بهتر است مانیتورهای منحنی 27 اینچ به بالا را انتخاب کنید. مثال دیگر: اگر مانیتوری بزرگ خریداری می کنید اما نمی خواهید فاصله زیادی از آن داشته باشید، عدد نرخ انحنا هرچه بیشتر باشد بهتر است.