چندی پیش بود که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی از توقف شماره گذاری خودروی پراید از سال ۹۹ خبر داد. سردار سید کمال هادیانفر وی با اشاره به اینکه در طی ۱۱ سال گذشته ۳۴ درصد جانباختگان و مجروحان حوادث رانندگی در خودروی پراید بودهاند، توضیح داد که این خودرو ایمنی کافی نداشته و با توجه به تعهدات سایپا در سال ۹۸ برای فروش پراید، این خودرو از سال ۹۹ دیگر شمارهگذاری نمیشود تا خودرو ایمن تر جدیدی جایگزین آن شود.
به نقل از عصر خودرو، این موضوع در حالی است که بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران صنعت خودرو عنوان می کنند که گزینه مناسبی برای جایگزینی خودرو پراید وجود نداشته و علت اصلی تلفات جادهای این خودرو به دلیل فراوانی استفاده از آن و فرهنگ غلط رانندگی پراید سواران است. عده ای دیگر از کارشناسان عدم تولید این خودرو را غیرممکن طبقه کرده و عنوان می کنند که در حال حاضر حتی تیبا نیز قابلیت جایگزینی با خودرو پراید را ندارد.
احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان در این زمینه معتقد است که هر ارگانی وظیفه خاص خود را داشته و تنها نهادی که می تواند ادعا کند که تولید خودرو پراید به دلیل داشتن مشکلات استانداری باید متوقف شود سازمان ملی استاندارد است. با توجه به اینکه خودرو پراید تمامی استانداردهای مصوب شورای عالی استاندارد را پاس کرده، پلیس راهور نمی تواند برای این خودرو تعیین تکلیف کند و حق اظهارنظر در مورد تداوم یا توقف تولید پراید را ندارد.
نعمت بخش استناد پلیس به سهم ۳۴ درصدی پراید از مجروحان و جانباختگان تصادفات جاده ای را نیز غیرکارشناسی تلقی کرده و عنوان می کند که یکی از دلایل عمده تصادفات بیشتر این خودرو، سهم بیشتر آن از بازار مصرف است. موضوع دیگر آن است که بسیاری از جوانان که می خواهند برای نخستین بار خودرو خریداری کنند به سراغ پراید می روند. با توجه به اینکه وزارت صمت بر اساس نامه کتبی استاندارد بودن خودرو پراید توسط سازمان ملی استاندارد را تایید کرده، پلیس یا هیچ دستگاه دیگری حق ندارد این خودرو را شمارهگذاری نکرده یا از توقف تولید آن خبر دهد.
نعمتبخش همچنین در ادامه توضیح داد که بعد از پراید حداقل قیمت تمام شده تولید خودرو مربوط به تیبا و سایناست. با توجه به چند برابر شدن نرخ ارز نمیتوان انتظار تولید خودروی با کیفیت بهتر اما در رده قیمتی پراید را داشت.
وی در خصوص واردات خودرو ارزان قیمت با حداقل تعرفه های سازمان تجارت جهانی یعنی ۲۵ درصد نیز عنوان کرد که ما هیچ گونه مخالفتی در این راستا نداریم. در صورتی که واردات خودرو ارزانقیمت با حداقل تعرفه سازمان تجارت جهانی صورت پذیر بازهم بههیچوجه خودرویی با برچسب قیمتی کمتر از 70 تا 80 میلیون تومان به کشورمان راه نخواهد یافت. حتی هند نیز با حذف برخی از استانداردهای خودرو کوئید قیمت آن را کاهش داده و این خودرو نمیتواند بسیاری از استانداردهای ما را پاس کند.
دبیر انجمن خودروسازان در انتها افزود استانداردهای اجباری 85 گانه جدید بر اساس زمانبندی در حال اجرا است. خودرو پراید تاکنون همه استانداردهای مصوب شورای عالی استاندارد را پاس کرده و در مورد استانداردهای اجباری جدید نیز درصورتیکه این خودرو تا ابتدای دیماه 98 قادر به پاس کردن این استانداردها نباشد، از تولید آن جلوگیری میشود و فعلاً به دیماه نرسیدهایم.
267