پردازنده های نسل 12 اینتل با عملکر عالی که داشتند، بسیاری را به سمت یک پلتفرم جدید بر اساس این پردازنده ها کشاند. قطعاً پردازنده های نسل 5000 رایزن AMD هم گزینه ای ایده آل برای انتخاب است اما نمی توان عملکرد عالی پردازنده های Alder Lake در بازی ها و استفاده از نرم افزارهای ادوبی را کتمان کرد. به همین دلیل در این مطلب سعی داریم تا مادربردهایی خوب با قیمت مناسب (نسبت به مادربردهای هم رده) را به شما معرفی کنیم. این شما و این هم مادربردهای سری MAG B660M MORTAR شرکت ام اس آی.
مادربردهای سری MORTAR را باید یکی از اقتصادی ترین زیر برندهای اژدهای تایوانی دانست. مادربردهایی که از همان حساسیت های ساختاری مادربردهای پرچمدار استفاده می کند، اما برای کم کردن هزینه ها، ویژگی و قابلیت های مهم و کاربردی با چاشنی متودهای کاربر پسند بروی آنها دیده می شود.
اختصاصی بنچیمو : ارائه مشخصات دقیق از مادربردهای MSI Z690
قبل از هر بحثی باید به این بپردازیم که چرا می گوییم مادربردهای سری MAG B660M MORTAR؟ در واقع ام اس آی چهار نسخه مختلف از MAG B660M MORTAR را در نظر گرفته است. مادربرد MAG B660M MORTAR با پشتیبانی از رم های DDR4 و با پوسته ظاهری مشکی، مادربرد MAG B660M MORTAR WIFI با پشتیبانی از DDR5 و شبکه بی سیم نسل جدید با تن پوشی سفید، مادربرد MAG B660M MORTAR DDR4 محصولی با پشتیبانی از رم های DDR4 و مادربرد MAG B660M MORTAR WIFI DDR4 با پشتیبانی از رم های DDR4 و شبکه بی سیم.
طراحی
این سری از مادربردهای ام اس آی همچون نامی که دارند، دارای فرم فکتور mATX هستند. فرم فکتور mATX تنها کمی کوچکتر از ATX است ولی این کوچک بودن هیچ ربطی به عملکرد ضعیف تر این ابعاد نسبت به مادربردهای ATX ندارد. پیداست که اگر نگاهی واقع بینانه به خواسته هایمان در حوزه سخت افزار داشته باشیم، می پنداریم که حتی اگر کوچک ترین نیازی به یک سری از قابلیت ها هم نداشته باشیم، برای دیده شدن، آینده نگری های پوچ یا توجیح کردن خریدمان، به سراغ محصولات رده بالا یا فراتر از نیازمان می رویم.
در واقع فرم فکتور mATX از نگاه بعضی از کاربران ناکارآمد و غیر استاندارد است ولی باید بگوییم که این یک حرف غیر منطقی و دور ذهن است. با کوچک شدن برد شما می توانید به خوبی از آنچه نیاز دارید استفاده کنید و هیچ دلیلی برای نگرانی های بی مورد نیست و البته مدیریت بهتری بروی قطعات و فضای اشغالی داشته باشید.
هر چهار مادربرد MAG B660M MORTAR از نظر ساختار و ظاهر کاملا مشابه هم هستند. بجز پشتیبانی مختلف رم های DDR4 یا DDR5، ظاهر این سری در مدل های Wi-Fi با تن پوش سفید است و نسخه های دیگر تن پوشی مشکی بر تن دارند. ساختار PCB در این محصولات دارای ساختار 6 لایه با دو برابر مس بیشتر است تا انتقال داده با نویز کمتر و ثبات بیشتر همراه باشد.
همچنین نویز گاردهای مختلف بروی PCB این مادربردها به خوبی دیده می شود. این نوع ساختار در PCB باعث می شود تا بخش کارت صدا Realtek ALC1200 Codec با خروجی 7.1 کانال و اسلات های DIMM رم از دیگر بخش های PCB جدا شود تا نویزهای احتمالی به سمت دو بخش یاد شده هدایت نشود. در کل کیفیت ساخت و ساختار مادربردهای سری مورتار، بهتر از رده ای است که در آن حضور دارند.
مدار قدرت و پشیتبانی از پردازنده ها
مادربردهای سری MAG B660M MORTAR به مدار قدرت 12+1+1 فاز دیجیتال مجهز شده اند. این مادربردها بر اساس چیپ ست B660 و سوکت LGA 1700، دارای دو کانکتور 8 پین تامین برق پردازنده هستند و در بخش مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده هم به مدار 12 فاز دیجیتال (تنها برای پردازنده) با ISL99360F 60A SPS و ماسفت های Dr.MOS و I33-200750C-R28 مجهز شده است. سوکت LGA 1700 هم پشتیبانی از پردازنده های نسل 12 و نسل آینده پردازنده های اینتل را ممکن می سازد.
می توان گفت به دلیل استفاده از چنین مدار قدرتی، خریداران می توانند با خیال راحت هر پردازنده ای از نسل 12 یا Alder Lake و همچنین نسل آینده پردازنده های اینتل یعنی نسل 13 را انتخاب کنند. هرچند ام اس آی در مادربردهای سری 600 اینتل خود به وضوح مشخص کرده است که هر مادربردی برای چه پردازنده هایی مناسب است. یکی از ویژگی هایی که ام اس آی حتی در مادربردهای اقتصادی خود به کار گرفته است، فناوری Core Boost می باشد. فناوری که در آن جریان مورد نیاز، با پایداری بالا و بدون اعوجاج و نویز به دست پردازنده می رسد تا حتی در بار کاری بالا هم پایداری و عملکرد بالای پردازنده های قدرتمند تضمین شود.
استفاده از فرکانس بالای رم
چهار اسلات رم برای نسخه های مختلف MAG B660M MORTAR در نظر گرفته شده است. در نسخه هایی که از رم های DDR4 پشتیبانی می کنند، نهایت فرکانس کاری 4800 مگاهرتز و استفاده از نهایت ظرفیت 128 گیگابایت، گزینه ای ایده آل است. در مادربردهای DDR5 ساپورت، نهایت فرکانس کاری رم برابر با 6200 مگاهرتز است که 1400 مگاهرتز بالاتر از فرکانس پایه رم های DDR5 می باشد. در این مادربردها هم نهایت ظرفیت رم 128 گیگابایت است اما به دلیل ساختار متفاوت رم های DDR5، دیگر شاهد لحیم کاری های سنتی زیر اسلات های DDR4 DIMM نیستیم. در واقع نوع اتصال اسلات های DDR5 DIMM برای رسیدن به بهترین عملکرد باید به شیوه SMT یا Surface Mount Technology باشد تا جریان تمیز و بدون نویز را به کار گیرد.
جدا از این موارد ام اس آی این دسته از مادربردها را همچون مادربردهای پرچمدار خود به فناوری DDR4 BOOST در نسخه های DDR4 و فناوری MEMORY BOOST در نسخه های DDR5 مجهز کرده است تا مطمئن شود، ماژول های رم با هر برندی و در هر فرکانس، حتی بیشتری فرکانس کاری هم کارایی عالی و پایداری کامل را ارائه می کنند.
راهکاری های خنک سازی
در درجه اول باید به این موضوع بپردازیم که آیا مادربردهای MSI هم باید مانند رقیب از نصب براکت های LGA 1700 و براکت های LGA 1200 پشتیبانی می کردند؟ در واقع همانطور که اینتل در پتنت های اولیه خود اعلام کرد، پردازنده های جدید و سوکت LGA 1700 نیاز به براکت های جدید و خنک کننده های جدید یا بهینه دارد. وقتی شما برای پردازنده های نسل 12 از خنک کننده هایی با براکت LGA 1200 استفاده می کنید، ناسازگاری و سطح تماس نامتوازن تنها بخشی از مشکلات پیش رو است.
ام اس آی بروی این مادربردها هیت سینک های بزرگی را به منظور خنک نگه داشتن مدار قدرت یا VRM در نظر گرفته است. هیت سینک هایی که در زیر آنها ترمال پدهایی با قدرت بالای انتقال حرارت 7 وات بر متر کلوین دیده می شود تا به سرعت حرارت تشکیل شده از مهمترین قطعات را به سرعت منتقل کند.
دو درگاه M.2 قرار گرفته بروی برد هم به هیت سینک M.2 Shield FROZR و ترمال پدهای دوگانه مجهز هستند تا پایداری در سرعت های بالا همچنان حفظ شود. درگاه اول M.2 با رابط PCIe 4.0 x4 مدیریتش با پردازنده است و درگاه دوم M.2 با رابط PCIe 4.0 x4 مدیریتش با چیپ ست B660 است.
اسلات ها
در این سری از مادربردها دو اسلات PCIe قرار گرفته است که اسلات اول با پوشش فلزی PCIe Steel Armor، پایداری خود را حتی در ضربه های ناخواسته و اسمبل های بد و البته کارت گرافیک های سنگین حفظ می کند. این اسلات دارای رابط PCIe 4.0 x16 است و اسلات دوم هم با رابط PCIe 3.0 x4، مناسب کارت های توسعه یا چینش AMD CrossFire می باشد.
ارتباطات
در بخش پنل پشت یا پنل I/O شاهد پورت های کامل و کاربردی هستیم. از آنجا که با بردی اقتصادی روبرو هستیم، تعداد 4 پورت USB 2.0، پورت HDMI 2.1 و DisplayPort 1.4، سه پورت پر سرعت USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type-A و یک پورت USB 3.2 Gen 2×2 20Gbps Type-C، پورت LAN با سرعت 2.5 گیگابیت در ثانیه، آنتن شبکه بی سیم و بلوتوث، پورت نوری صدا یا S/PDIF و در نهایت 5 جک 3.5 میلی متری صدا قابل مشاهده است.
لازم به ذکر است که در مادربرد DDR4 مجهز به شبکه بی سیم، شاهد تکنولوژی Wi-Fi 6 و بلوتوث نسخه 5.2 هستیم و در مادربرد DDR5 مجهز به شبکه بی سیم، شاهد تکنولوژی Wi-Fi 6E با نهایت پهنای باند 6 گیگاهرتز و بلوتوث 5.2 هستیم.
همکاری آونگ و ام اس آی با هدف اولین ها
مدتی است که همکاری آونگ و ام اس آی در بازار کشور شروع شده است. همکاری که باعث شد تا جان تازه ای به محصولات اژدهای تایوانی در بازار داخلی ببخشد. آونگ که یکی از خوش نام ترین شرکت های خدماتی حوزه تکنولوژی است، با شبکه گسترده فروش، به سرعت توانست بهترین سهم بازار را طی چند سال گذشته به محصولات ام اس آی بدهد.
همچنین لازم به ذکر است که اولین محموله مادربردهای B660 اینتل وارد شده به بازار کشور مربوط به مادربردهای MSI با گارانتی 3 ساله آونگ است. هم اکنون طیف وسیعی از مادربردهای MSI B660 راهی بازار داخلی شده و در دسترس خریداران قرار دارند.