سوزوکی ویتارا یکی از محصولات خوش ساخت کمپانی ژاپنی است که از سال 1988 در چرخه تولید این شرکت خوشنام قرار گرفت. ویتارا در سومین نسل خود سالها در خط تولید باقی ماند و با موفقیت توانست نظر خریدارانی که به دنبال یک خودروی اقتصادی اما توانمند هستند را برآورده سازد.
ایران خودرو در اوایل قرارداد خود با سوزوکی ژاپن، مدل های وارداتی را روانه بازار کرد. اما در سال 1385 تولید آن آغاز شد و در سال 1386 به جاده های ایران راه پیدا کرد.
چرا بعضی از مردم از ویتارا بد می گویند؟
در اوایل ورود ویتارا به بازار ایران، موتور 4 سیلندر با حجم 2000 سی سی بروی آن قرار گرفته بود. موتوری که تنها 135 اسب بخار را در دور موتور 6000 دور در دقیقه تولید می کرد و در نهایت با گشتاور 183 نیوتن متر در دور موتور 4000 دور در دقیقه، به خوبی نمی توانست وزن 1.5 تنی این خودرو را جابجا کند. کمبود امکانات، ترمزهایی که در جلو دیسکی بودند و در عقب کاسه ای، شتاب اولیه و ثانویه کم و حداکثر سرعتی که به زحمت به نهایت می رسید، باعث شد تا سوزوکی ویتارا در اول راه از چشم بعضی از افراد بیافتد.
اما مهمترین ایرادی که از ویتارا گرفته می شود، این بود که این خودرو چه در مدل 2000 سی سی و چه 2400 سی سی، دارای سیستم تعلیق خشک است. سیستم تعلیق ویتارا در هر دو مدل در جلو از نوع مکفرسون و در عقب از اتصالات چندگانه بهره می برد. همین مورد باعث شده تا ویتارا ضربات را به محور عقب وارد کند. نبود سیستم ESP هم یکی دیگر از مواردی است که ایران خودرو با حذف آن از پایداری عالی این خودرو کم کرده است. البته با وجود کمبودها ویتارا همچنان از بسیاری از کراس اوورهای موجود در بازار عملکردی بسیار بهتر دارد.
در مدل های 2400 سی سی نه تنها موتور با قدرت 170 اسب بخار و گشتاور 227 نیوتن متر، برای این خودرو مناسب است، بلکه تقویت سیستم ترمز، دیسکی شدن ترمز عقب، افزایش امکانات رفاهی و ایمنی و بهبود 20 درصدی در عایق بندی خودرو، ویتارا 2400 سی سی را به گزینه ای عالی برای خریداران تبدیل کرده است.
چرا ویتارا نسبت به کره ای ها امکانات کمتری دارد؟
این سوال دو جواب دارد. اولین جواب این است که ایران خودرو بعضی از امکانات ایمنی و رفاهی سوزوکی ویتارا را حذف کرده و دومین جواب این است که در سالی که ویتارا تولید شد، وجود چنین امکاناتی از سوی ژاپنی ها کاملاً ایده آل و عالی بود. ویتارا تنها در چند سال اخیر با ورود کلاس 10، با سانروف روانه بازار شد. در مجموع این طور باید عنوان کرد که خریداران ایرانی به ماهیت خودرو کاری ندارند، تنها از خودرو امکانات می خواهند و بس.
ویتارا با وجود این که همیشه یک خودرو دو دیفرانسل است و می توان با قفل دیفرانسیل از پتانسیل بالای آن در مواقع ضروری استفاده کرد، وجود سانروف، سانروف بزرگ و حتی سقف پاناروما می تواند خطراتی را در رانندگی خارج از جاده ایجاد کند. شیب زنی یا تردد از جاده های نا هموار باید با ایمنی کامل صورت گیرد. اگر دقت کرده باشید، کراس اوورهای چینی و کره ای با سقف شیشه ای یا پاناروما عرضه می شوند. این در حالی است که تمام این مدل ها برای عبور از مسیرهای مسیرهای صعب العبور، ناتوان هستند.
سوزوکی گرند ویتارا در مدل های فول، امکانات ضروری و خوبی را ارائه می دهد و نمی توان مشکل خاصی را در آن مشاهده کرد.
چرا ویتارا بخریم؟
ویتارا را باید کم خرج ترین و کم ادعا ترین خودروی منتاژی دانست. نگارنده تا کنون خوردوهای زیادی از جمله خانواده مزدا 3، کراس اوورهای کره ای و … را خریداری کرده اما از نظر خرج و مخارج سالیانه، کم خرج ترین خودرو در بین خودروهای خریداری شده ویتارا است. در صورتی که سرویس های دوره ای را به موقع انجام دهید، فیلترها و شمع ها را به موقع تعویض کنید و از لاستیک مناسب استفاده کنید، سال ها این خودرو بدون دردسر یار و یاور شما می شود.
با وجود کراس اوورها و به گفته ساده شاسی بلندان بی هویت، ویتارا نه تنها در استفاده های روزمره بلکه در مسیرهای صعب العبور هم قدرت نمایی خوبی از خود نشان می دهد. همین که در جاده های ناهموار به یاری کراس اوورهای کره ای و چینی و حتی ژاپنی بیایید، یادتان می رود که این خودرو امکانات پر فروش های بازار را ندارد. یکی دیگر از مواردی که برای نگارنده بسیار مهم بود، معکوس کشیدن به موقع گیربکس اتوماتیک ویتارا در جاده های کوهستانی نسبت به خودروهایی مانند خانواده مزدا 3 است.
این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که بیشتر کراس اوورهای موجود در بازار با ماهیت خود هیچ ربطی ندارند و تنها می توان به عنوان هاچ بکی بزرگ شده از آنها یاد کرد. اما موردی که نمی توان از آن گذشت، قیمت بالای این خودرو در مدل های صفر کیلومتر است که گاه به 600 تا 700 میلیون تومان هم رسیده است و نمی توان با این قیمت دلیلی برای خرید این خودرو پیدا کرد.
جایگرین ایران خودرو بعد از توقف تولید ویتارا چه خودروهایی هستند؟
اما ایران خودرو به دلیل عدم تولید سوزوکی گرند ویتارا، خودروهایی مانند هایما S7 توربو، دنا پلاس و پژو 207 دنده دستی را در طرحی، جایگزین ویتارا کرده است.