بررسی اختصاصی پاور UD850GM PG5 گیگابایت / ترکیبی از ATX 3.0 و پایداری

 امروز نگاهی داریم به پاور یا منبع تغذیه UD850GM PG5 از سری UltraDurable گیگابایت. پاوری جمع‌وجور که در نگاه اول، کیفیت ساخت مناسب، پشتیبانی از استانداردهای ATX 3.0 و PCIe 5.0، نوع اتصال تمام ماژولار، خازن‌های ژاپنی و فن 120 میلی‌متری هوشمند را تبلیغ می‌کند. آیا این پاور همان چیزی است که نشان می‌دهد؟ در این بررسی با من همراه باشید تا نگاهی دقیق‌تر به این محصول داشته باشیم.

 گیگابایت درگذشته هم پاوری با نام UD850GM عرضه کرده بود. نمونه قبلی شاید در بخش ظاهری، جعبه و بعضی مشخصات شبیه به مدل UD850GM PG5 بود؛ اما نسخه جدید بهینه‌سازی‌های مختلفی را تجربه می‌کند. بهینه‌سازی‌هایی که به عملکرد پایدار و بهتر منجر می‌شود.

بسته بندی

 در بخش بسته‌بندی باید به چند نکته توجه کرد. شرکت‌ها بر اساس نوع محصول، رده قیمتی و متریال، طراحی جعبه را انجام می‌دهند. به طور مثال یک محصول پرچم‌دار، جعبه‌ای متناسب و ارزشمند نیاز دارد، محصولات شکننده، جعبه‌ای مستحکم نیاز دارد و البته برای محصولات اقتصادی و میان‌رده نیاز به هزینه زیاد برای متفاوت‌بودن جعبه نیست، همین که محصول سالم به دست خریداران برسد و در بخش تصویرسازی هم نمایی از محصول و قابلیت‌ها روی آن درج شده باشد کافی است.

 محصولات سری UltraDurable گیگابایت هم در دسته اقتصادی‌ها و میان‌رده‌ها قرار دارد. با این دیدگاه به سمت جعبه می‌رویم. طراحی جعبه با نسخه قبلی چندان تفاوت ندارد؛ اما سعی شده تا ویژگی‌های جدیدی که برای این پاور در نظر گرفته شده، به‌سرعت در دید خریداران قرار گیرد. پشت جعبه هم مانند همیشه به توضیحات بیشتر توجه شده تا حتی بدون باز کردن جعبه یا نگاهی به کاتالوگ محصول هم بتوان مشخصات مهم این پاور را آنالیز کرد.

 با بازکردن جعبه، پاور به‌خوبی محافظت شده و کابل‌ها درون یک پلاستیک قرار دارند. برای کابل‌ها کیسه اختصاصی وجود ندارد و البته فکر می‌کنم با این رده قیمتی نباید چنین انتظاری هم داشت. در مجموع درون جعبه این محصول، پاور، کابل‌ها، کابل برق، دفترچه راهنما، پیچ و کابل اختصاصی 12VHPWR دیده می‌شود.

 مجموعه کابل‌ها بسیار کامل است. یک کابل 24 پین مادربرد، دو 4+4 پین پردازنده، چهار 6+2 پین PCI-E یا کارت گرافیک، هشت SATA، سه Molex، یک Floppy و در نهایت یک کابل 16 پین PCIE 5.0 باکیفیت که برای کارت گرافیک‌های PCIe Gen 5.0 در نظر گرفته شده است، دیده می‌شود. ساختار تمام کابل‌ها به‌جز 12VHPWR از نوع تخت است که کیفیت ساخت خوبی هم دارند. کابل 12VHPWR کمی ضخیم‌تر است تا از مشکلات رایج اتصال کوتاه 12VHPWR تا حد زیادی جلوگیری کند.

طراحی

 گیگابایت در طراحی این مدل سعی کرده تا آن حس استحکام مدل‌های UltraDurable را بازگو کند. استفاده از ساختاری مناسب، طراحی خوب و برچسب‌هایی با تصویرسازی هماهنگ از جذابیت‌های زبان طراحی است. در بخش ابعاد ما با یک پاور 150×140×86 میلی‌متر طرف هستیم که مشخصاً ابعاد جمع و جوری است و می‌توان از آن در تمام کیس‌های موجود در بازار استفاده کرد. نمای ورودی هوای خنک با یک پنل لانه‌زنبوری پوشیده شده که نوشته گیگابایت هم در یک فریم هشت‌ضلعی، ظاهر این بخش را تکمیل کرده.

 برچسب پشت‌ هم اطلاعات جامعی به ما می‌دهد. در این بخش مشخص است که این پاور در ریل 3.3 ولت و 5 ولت، جریان 20 آمپر، در ریل 12 ولت جریان قدرتمند 70.8 آمپر و در ریل 12VHPWR جریان 55 آمپر را ارائه می‌کند. مجموع توان 850 وات و پشتیبانی از گواهینامه 80 پلاس طلایی، از دیگر مشخصات مهم این بخش است.

 در پنل ورودی برق شهری، یک ورودی سه پین استاندارد، کلید روشن / خاموش و شبکه تهویه هوا قابل‌مشاهده است. گیگابایت در این بخش می‌توانست از کلید دستی سایلنت فن هم استفاده کند، تا قابلیتی رقابتی را نسبت به رقبا به این مدل هدیه دهد.

 در نهایت پنل اتصالات که یکی از بخش‌های مهم هر پاور است. همان‌طور که پیش‌تر عنوان شد، پاور UD850GM PG5 یک نمونه تمام ماژولار است. همین موضوع یک کابل‌کشی تمیزتر، سیستم خنک‌تر و ظاهری بهتر را به شما تقدیم می‌کند. در این بخش کانکتورهای مختلفی همچون اتصال مادربرد، سه اتصال هشت پین پردازنده و PCI-E (کارت گرافیک یا کارت توسعه)، سه اتصال شش پین مولکس و ساتا و یک کانکتور 16 پین 12VHPWR قابل‌مشاهده است. کابل 16 پین PCIE 5.0 موجود در جعبه به‌تنهایی می‌تواند از توان 600 وات پشتیبانی کند. این کابل به کاربرانی که از کارت گرافیک‌های RTX 40 استفاده می‌کنند این امکان را می‌دهد تا بدون استفاده از تبدیل یا آداپتورهای دست‌وپاگیر، یک اتصال تمیز و ایمن را تجربه کنند.

ساختار

  • پاور GP-UD850GM PG5 ساختاری پایدار و مستحکم دارد. طراحی مدار با خازن‌های اصلی ژاپنی انجام شده و یک ریل 12 ولت پایدار را برای سیستم شما فراهم می‌کند، همچنین این منبع تغذیه با PCI Gen 5 سازگار است.

  • در جعبه این پاور یک کابل 16 پین و خود پاور هم اتصال 16 پین را برای نسل جدید کارت گرافیک‌ها ارائه می‌کند. این کابل به‌تنهایی می‌تواند تا 600 وات برق کارت گرافیک را تأمین کند.

  • نسبت به نمونه قبلی، گیگابایت هیت‌سینک را بزرگ کرده تا جریان هوا بهینه شود. عملکرد این سیستم خنک‌کننده 10 درصد بهتر شده تا در نهایت عمر مفید قطعات افزایش یابد. سرعت فن 120 میلی‌متری یاتاقان هیدرولیک هوشمند باتوجه‌به تشخیص بارکاری به طور خودکار تنظیم می‌شود و زمانی که سیستم بیکار است یا تحت بارکم است (کمتر از 20 درصد) کاملاً متوقف می‌شود.

  • فن Yate Loon با نهایت سرعت 2200 دور در دقیقه، شرت جریان 88CFM و نهایت نویز 40 دسی‌بل، عملکرد مطلوبی دارد.

  • به‌منظور اطمینان از عملکرد پایدار و جلوگیری از صدمات به قطعات مهم کامپیوتر، پروتکل‌های محافظتی مانند OCP ، OTP ، OVP ، OPP ، UVP و SCP برای این پاور در نظر گرفته شده است.

  • این پاور به گواهی 80 پلاس طلایی مجهز است که تضمین می‌کند در بار 50 درصد، راندمان حتی به بیش از 90 درصد هم می‌رسد.

عملکرد UD850GM PG5

پاور از آن قطعاتی است که متأسفانه کمترین توجه در زمان خرید به آن می‌شود. دو قطعه پر مصرف یک کامپیوتر یعنی پردازنده و کارت گرافیک اگر به طور هم‌زمان در بارکاری یا استرس بالا باشند، پاور را در شرایط سختی قرار می‌دهد به‌طوری‌که در این شرایط می‌توان یک محصول همه‌فن‌حریف را انتخاب کرد. معمولاً بسیاری از افراد پاور را در این شرایط تست نمی‌کنند. حال ما در رسانه بنچیمو سه راهکار برای تست پاور داریم:

  1. تست پاور در زمان بی‌کاری
  2. تست پاور در بار کاری 50 درصد
  3. تست پاور در بالاتری بار کاری
سیستم تست
پردازنده Intel Core i9 12900K
کارت گرافیک NVIDIA RTX 4080
مادربرد MSI MPG Z690 EDGE WIFI
رم DDR5 2×16GB 6000 MT/s CL40
استابلایزر برق Faratel STB2000M

تست پاور در زمان بیکاری کاملاً ساده و قابل‌دسترس است و نیاز به تلاش نیست. در این شرایط می‌توان متوجه شد پاور هم در زمان بیکاری و هم در بارکاری، چه واکنشی در ریل‌های مختلف دارد. تست پاور در 50 درصد بار کاری هم چندان دشوار نیست؛ ولی کمی زمان بر است. برای این تست کافی است توان پردازنده یا کارت گرافیک را در زمان استرس به محدوده موردنیاز محدود کنیم تا نصف توان واقعی پاور را به دست آوریم. به طور مثال برای تست این پاور توان را در آستانه 425 وات رساندم تا 50 درصد از توان نامی پاور را داشته باشیم. تست پاور در بار کاری کامل هم شامل استرس هم زمان پردازنده و کارت گرافیک است. باید در این شرایط توان را به نزدیک توان کامل پاور و حتی بالاتر رساند.

تست پاور UD850GM PG5 گیگابایت در زمان بی کاری
12V+ 12.09 ولت
5V+ 5.0 ولت
3.3V+ 3.31 ولت

در زمان بیکاری پایداری پاور UD850GM PG5 گیگابایت کاملاً تضمین شده است.

تست پاور UD850GM PG5 گیگابایت در 50 درصد
12V+ 12.1 ولت
5V+ 5.0 ولت
3.3V+ 3.31 ولت

تست 50 درصد بارکاری بهترین شرایط و کارایی یک پاور را نشان می‌دهد و معمولاً انواع مختلف گواهی 80 پلاس در این بار کاری راندمان را مشخص می‌کنند. در 50 درصد بار کاری پاور UD850GM PG5 همچنان بسیار پایدار با یک راندمان بالا است. جالب است بدانید زمانی که توان را از 420 تا 430 وات، به 450 وات و کمی بالاتر هم رساندم، پاور به‌خوبی تضمین می‌کند، راندمان 80 پلاس طلایی در بهترین شرایط قرار دارد.

تست پاور UD850GM PG5 گیگابایت در 100 درصد
12V+ 12.09 ولت
5V+ 5.0 ولت
3.3V+ 3.312 ولت

و در نهایت تست فول لود یا بار کاری کامل. در این شرایط پردازنده را به 270 وات رساندم و کارت گرافیک هم 330 وات توان مصرف می‌کرد. مجموع این دو قطعه در کنار دیگر قطعات، حدود 647 وات بود. در این شرایط هم پاور در ریل‌های 3.3 ولت، 5 ولت و 12 ولت کوچک‌ترین ناهنجاری و واکنش منفی از خود نشان نداد.

نتیجه گیری

 برای انتخاب یک پاور در مرحله اول باید به این موضوع توجه کرد که قطعاتی که داریم در نهایت توان و حتی نهایت توان‌های لحظه‌ای که بسیار بیشتر از نهایت توان ثابت است، چه میزان ورودی نیاز داریم. یک پاور 850 وات می‌تواند به‌خوبی از پس‌نیاز بسیاری از کاربران بر آید؛ اما اگر قطعات پرچم‌دار و پر مصرف دارید و حتی به اورکلاک علاقه دارید، حداقل انتخاب شما باید 1000 وات باشد.

 با این شرایط پاور UD850GM PG5 گیگابایت یک انتخاب قابل‌اطمینان است. گیگابایت در اولین تجربه‌های تولید پاور، با مشکلاتی مواجه بود؛ اما خط تولید پاور این شرکت هم اکنون قابل‌اعتماد است. پاورهای کنونی مهم‌ترین ویژگی یک پاور یعنی نگه‌داشتن توان در ریل‌های مختلف را حتی در شرایط سخت ممکن می‌سازد. البته نباید فراموش کنیم که این پاور در بازارهای جهانی تنها 5 سال گارانتی دارد، اما عملکرد خوب و پایداری بالا، می‌تواند به‌راحتی این پاور را در لیست خرید کاربران قرار دهد.

 جدا از این موارد پروتکل‌های امنیتی مختلف، استفاده از خازن‌های اصلی ژاپنی، پایداری توان در ریل‌های 3.3 ولت، 5 ولت و 12 ولت، پشتیبانی از اتصال PCIe Gen 5.0 و ATX 3.0 و سیستم خنک‌کننده کارآمد نسبت به نسل اول، ارزش خرید این پاور را بالا برده است. فن Yate Loon برای بسیاری از سخت‌افزار دوستان شناخته شده است؛ زیرا این شرکت به ساخت فن‌هایی با شدت‌جریان بالا در کنار نویز کم معروف است. سیستم خنک‌کننده غیرفعال هم بهبود پیدا کرده تا فن همیشه در حال فعالیت نباشد.

پست های مرتبط

مشخصات AMD Ryzen 7 9800X3D قبل از معرفی رسمی فاش شد

دمای بالای Core Ultra 9 285K : سنت داغ بودن یا خنک کننده ناکارآمد ؟

جنسن هوانگ، مدیر عامل انویدیا، نظرش را در مورد اتحاد اینتل و AMD برای حفظ معماری x86 بیان کرد