با رزرو خط تولید چیپ ست های 5 نانومتری کمپانی TSMC، زمان رونمایی از کارت گرافیک های انویدیا Hopper به صورت رسمی اعلام شد. انویدیا پیش از این تمام ظرفیت مازاد خط تولید 7 نانومتری TSMC را برای تولید چیپ ست های مبتنی بر معماری Ampere را رزرو کرده بود تا به احتمال فراوان در نیمه دوم سال 2020 شاهد رونمایی از آنها باشیم.
معماری انویدیا Hopper که نسل آینده کارت گرافیک های این کمپانی را تشکیل می دهند، به نام خانم گریس هوپر ریاضی دان برجسته آمریکایی و اولین بانوی نرم افزار و مدرس برنامه نویسی کامپیوتر نامگذاری شده است. کمپانی TSMC که در یک سال اخیر وظیفه تولید بسیاری از چیپ ست های نسل جدید را برعهده گرفته، در سال های آینده نیز این وظیفه را انجام خواهد داد تا بر سلطه خود در این صنعت ادامه دهد.
انویدیا قصد دارد تا معماری Ampere را به همراه کارت گرافیک های سری RTX 3000 در نیمه دوم سال 2020 معرفی کند، اما آنها از محصولات نسل آینده خود غافل نشده اند. معماری انویدیا Hopper با بهره گیری از لیتوگرافی 5 نانومتری TSMC دارای زمان بندی مشخص برای تولید و عرضه به بازار است تا جای کارت گرافیک های سری RTX 3000 مبتنی بر معماری 7 نانومتری Ampere را بگیرد.
به این ترتیب می توان پیش بینی کرد که انویدیا فقط در یک نسل از محصولات خود از فناوری ساخت 7 نانومتری استفاده کرده و پس از آن لیتوگرافی خود را ارتقا خواهد داد. کمپانی AMD پیش از این با عرضه کارت گرافیک های 7 نانومتری موفق به شکست دادن انویدیا در عرضه محصولاتی با فناوری ساخت جدیدتر شده بود و انویدیا نمی خواهد سلطه AMD در حوزه کارت گرافیک ادامه پیدا کند.
کمپانی انویدیا از اواخر سال 2018 که کارت گرافیک RTX 2080 Ti را به عنوان پرچمدار تولید کرده بود، تا کنون هیچ محصولی قدرتمندتر از آن در سطح دسکتاپ تولید نکرده است و انتظار طولانی مدت دوست داران این شرکت بزرگ، به حدود دو سال رسیده است. انویدیا پیش از این نیز از یک فناوری ساخت به مدت طولانی در محصولات خود استفاده کرده بود و این موضوع یک اتفاق جدید تلقی نمی شود. در نهایت رفتار تهاجمی AMD در تولید کارت گرافیک های دارای لیتوگرافی جدید سبب واکنش کمپانی سبزپوش شده و معماری انویدیا Hopper در زمان بندی تولید قرار گرفته است.
اتخاذ چنین تصمیمی از سوی انویدیا سبب می شود تا AMD نیز به سرعت روند توسعه لیتوگرافی را به سمت 5 نانومتری ببرد تا به سلطه خود در حوزه کارت گرافیک ادامه دهد. به این ترتیب پیش بینی می شود که در زمان رونمایی از کارت گرافیک های معماری انویدیا Hopper ، هر دو شرکت بزرگ در حال تولید محصولاتی با لیتوگرافی 5 نانومتری TSMC باشند. تغییر سبک طراحی چیپ ست به روش MCM مهم ترین رخداد موثر در حوزه کارت گرافیک ها خواهد بود که انویدیا پس از AMD به آن روی آورده است.
افزایش تعداد ترانزیستور و تعداد هسته های اجرایی در یک مجموعه به نسبت کوچک، پیش از این در پردازنده های مرکزی سری Threadripper و RYZEN ای ام دی مورد استفاده قرار گرفته و این اقدام به افزایش غیر قابل تصور سهم این کمپانی از بازار CPU در سطح جهان منجر شده بود. با بهره گیری از طراحی MCM تبدیل 6 هسته پردازشی به یک مجموعه 16 هسته ای با حفظ ابعاد امکان پذیر شده و در نتیجه هزینه های تولید نیز کاهش یافته است.
به این ترتیب می توان امیدوار بود که کارت گرافیک های مبتنی بر معماری انویدیا Hopper می توانند با حفظ ابعاد، تعداد ترانزیستور و تعداد هسته های پردازشی بیشتری را درون GPU جای دهند. در خصوص محصولات میان رده نیز می توانیم یک GPU قدرتمند، اما در ابعاد کوچکتر نسبت به نسل های گذشته را متصور شویم. به هر حال اولین کارت گرافیک های مبتنی بر معماری جدید 5 نانومتری انویدیا، طبق زمان بندی این کمپانی در سال 2021 به صورت رسمی معرفی و اندکی بعد روانه بازارهای جهانی خواهند شد.