اکنون که بسیاری درگیر رکوردهای ورزشی المپیک 2024 هستند، یک اورکلاکر معروف رکوردی از نوع تکنولوژی را جابهجا کرد. جف گیرلینگ، موفق شد رکورد کنونی جهان را در اورکلاک Raspberry Pi 5 بشکند.
شکستن رکوردهای جهانی به هیچ وجه کار آسانی نیست، به خصوص زمانی که با پلتفرمی به کوچکی Raspberry Pi مواجه باشیم. با این حال، جف گیرلینگ در آخرین آزمایش اورکلاک رزبری پای خود، رکورد قبلی جهان را شکست. جف توانست روی پردازنده خود به 3.4 گیگاهرتز برسد و بالاترین امتیاز تک هستهای و چند هستهای را در Geekbench 6 به دست آورد. بالاترین امتیازها قبلاً در اختیار توماس کایزر با 1037 امتیاز تک هستهای و 2137 امتیاز چند هستهای بود.
جف توانست با رسیدن به فرکانس 3.3 گیگاهرتز رکورد را بشکند و 1092 امتیاز تک هستهای و 2163 امتیاز چند هستهای را به دست آورد. با این حال، این سرعتهای کلاک به راحتی به دست نیامدند. حتی چند ماه پیش هم که جف توانست به 3.14 گیگاهرتز برسد، محدودیت های ولتاژی وجود داشت که اجازه نمیداد Pi 5 به راحتی به بالای 3.0 گیگاهرتز برسد. پس از انتشار سفتافزار (Firmware) جدید و پچ شبیهسازی NUMA، دیگر مشکلی برای شکستن محدودیتها وجود نداشت.
با یک کد سفارشی و برخی تغییرات در ولتاژ، جف توانست 3.3 گیگاهرتز را در حدود 1.07 ولت حفظ کند، اما رسیدن به 3.4 گیگاهرتز پایدار بسیار دشوارتر بود. پس از چندین بار شکست، جف روشهای خنککننده مختلفی را اجرا کرد، از جمله خنکسازی Peltier و یک فن سفارشی Noctua که مستقیماً هوا را روی Pi پرتاب میکرد. Raspberry Pi 5 قبل از اجرای این روشهای خنککننده از کار میافتاد و حتی با وجود اینکه ولتاژ در حدود 1.08 ولت بود، سختافزار قادر به انجام موفقیتآمیز آزمایش Geekbench 6 نمیشد. جف پس از افزودن برخی روشهای خنککننده، توانست امتیاز تک هستهای 1094 را با فرکانس 3.3 گیگاهرتز به دست آورد.
رسیدن به بیش از 1100 امتیاز و فرکانس 3.4 گیگاهرتزی چالش بسیار بزرگتری بود، چراکه سیستم او دائماً خطاهایی از سمت حافظه دریافت میکرد. نصب هیتسینک دیگری زیر برد Pi و افزایش ولتاژ به 1.08 ولت باعث شد قطعه بدون مشکل عمل کند و Pi 5 نه تنها به فرکانس 3.4 گیگاهرتز رسید، بلکه 1121 امتیاز تک هستهای و 2219 امتیاز چند هستهای را به دست آورد و رکوردهای قبلی خود را شکست.
جف توصیه نمیکند این کار را در خانه امتحان کنید. این برای او فقط یک آزمایش سرگرم کننده بود که پیشرفتهای کوچکی را به همراه داشت. با توجه به مصرف انرژی رزبری پای 5 به اندازه 20 وات در 3.4 گیگاهرتز، کاری نیست که برای افراد غیر متخصص درست به نظر برسد.