بررسی میدانی انواع مختلف سیستم عامل تلویزیون و مزایا و معایب آنها

در این سالها چنان تلویزیون های هوشمند رایج شده اند که دیگر لازم نیست واژه هوشمند را به آنها اضافه کنیم. در بین تلویزیون های مختلف اگر به فکر کیفیت تصویر بهتر هستید که تکلیفتان روشن است اما اگر پلت فرم و سیستم عامل تلویزیون برای شما مهم است تا حدی کار شما سخت می شود. در دنیای تلویزیون ها تعداد پلت فرم ها زیاد نیستند اما انتخاب بهترین پلت فرم تنها بستگی به نیاز شما دارد.

اگرچه کارکرد بیشتر این پلت فرم ها مشابه یکدیگر است اما باید در نظر داشته باشید که انتخاب شما چه WebOS ال جی باشد، چه تلویزیون اندرویدی گوگل که در تلویزیونهای سونی و Hisense به کار رفته است، یا Tizen سامسونگ، جوانب مثبت و منفی دارند.

سوالات متداول

  • تلویزیون های هوشمند چه کاری می توانند انجام دهند؟ تلویزیون های هوشمند تلویزیون هایی هستند که به اینترنت وصل می شوند و نمایش فیلم ها و برنامه ها را از طریق اینترنت ممکن می سازند.
  • هوشمند بودن تلویزیون ربطی به کیفیت خروجی تصویر دارد؟ خیر: در این تلویزیون ها پلت فرم تاثیر چندانی در چگونگی نمایش محتوای در اختیار شما ندارد اما می تواند تجربه کاربری بهتری را به کاربر هدیه دهد. این نکته را در نظر داشته باشید که تصویر بهتر به پردازنده، پردازشگر تصویر و نوع پنل استفاده شده بستگی دارد نه پلت فرم تلویزیون.
  • آیا همه تلویزیون های هوشمند Wi-Fi داخلی دارند؟ خیر: هوشمند بودن تلویزیون ربطی به Wi-Fi داخلی ندارد. در بعضی از تلویزیون ها می توان با کابل شبکه اتصال به اینترنت را فراهم ساخت.
  • چه سیستم عامل یا پلت فرمی در تلویزیون های هوشمند وجود دارد؟ تا سال 2019 تنها 5 سیستم عامل مهم برای تلویزیون های معرفی شده است. سیستم عامل Tizen برای تلویزیون های سامسونگ، سیستم عامل webOS برای تلویزیون های ال جی، سیستم عامل Android TV بیشتر در تلویزیون های سونی وجود دارد، سیستم عامل Roku TV در تلویزیون های TCL و هایسنس و سیستم عامل SmartCast برای تلویزیون های Vizio ارائه می شود.
  • فقط همین سیستم عامل ها برای تلویزیون هستند؟ خیر: در بعضی از تلویزیون ها مانند فیلیپس شاهد استفاده از اندروید هستیم اما تلویزیون های پاناسونیک از سیستم عامل اختصاصی MyHomeScreen استفاده می کنند. البته در بعضی از تلویزیون های هوشمند ارزان قیمت احتمالاً شما هیچ یک از سیستم عامل های بالا را مشاهده نمی کنید. معمولاً در این نوع تلویزیون ها یک سرویس اختصاصی سبک در نظر گرفته می شود تا اندک ویژگی های هوشمند بودن را پشتیبانی کنند.

حالا وقت بررسی ویژگی های هر سیستم عامل است تا نتیجه گیری بهتری از وضعیت پلت فرم های مختلف تلویزیون داشته باشید و البته اگر به فکر خرید تلویزیون جدید هستید، انتخاب بهتری هم داشته باشید.

سیستم عامل اندروید

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 8

سرعت = 8

تعداد برنامه ها = 9

جستجوی جهانی = 9

مزایا: محتوای بیشتر و استفاده راحت تر از نرم افزارها

معایب: باگ زیاد در اجرای نرم افزارها و احتمال وجود بدافزار

اندروید را باید نزدیک ترین سیستم عامل به سیستم عامل ایده آل تلویزیون ها دانست. اما شخصی سازی این سیستم عامل در بین برندها متفاوت است پس بهتر است کمی با چشم باز برند مورد نظر را انتخاب کنید. اگر تمام سیستم عامل های تلویزیون را مینیمالیسم بدانیم، اندروید را باید کوبیسم دنیای تلویزیون ها دانست. رابط کاربری با لایه های مختلف که در صورت عادت کردن و البته کمی دانش، به گزینه ای ایده ال تبدیل می شود.

سونی را باید بزرگترین تولیدکننده تلویزیون با سیستم عامل اندروید دانست. البته تولیدکنندگان دیگری مانند فیلیپس، شارپ و هایسنس از اندروید برای تلویزیون های خود استفاده می کنند اما نه به اندازه سونی. سونی در سیستم عامل استفاده شده نرم افزارهای اختصاصی و غیر اختصاصی اما محبوب بسیاری را استفاده کرده تا عاشقان تماشای فیلم را شگفت زده کند.

همگام سازی آسان بین موبایل، تبلت و تلویزیون در سیستم عامل اندروید به راحتی صورت می گیرد. تلویزیون های که از سیستم عامل Android TV استفاده می کنند، با ویژگی Chromecast ارتباط داده را بین دستگاه های اندرویدی آسان می سازد. البته کاربران iOS هم می توانند با نرم افزار AirBuddy به این جمع اضافه شوند و کمتر گوشه گیر باشند. پشتیبانی کامل کنترلرهای لاجیتک و ریز هم برای اتصال به تلویزیون های اندرویدی به بهانه بازی کردن، یکی دیگر از جذابیت های این سیستم عامل است.

البته همه ویژگی های سیستم عامل اندروید برای تلویزیون ها مثبت نیست. در بین تمام سیستم عامل های تلویزیون، اندروید کمترین پایداری را دارد. سونی هم به عنوان بزرگترین مجموعه از تلویزیون های اندرویدی از این مشکلات بی بهره نبوده و اگر دیدید کاربری از توقف های ناگهانی نرم افزارها گلایه کرد، تعجب نکنید. در بعضی از مواقع کار تا جایی پیش می رود که باید تلویزیون را خاموش کنید یا مجدد راه اندازی کنید. البته به لطف بروزرسانی های متعدد این سیستم عامل، باید آینده ای روشن را برای آن متصور شد.

سیستم عامل WebOS

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 7

سرعت = 9

تعداد برنامه ها = 7

جستجوی جهانی = 8

مزایا: ادغام الکسا و دستیار گوگل، تجربه ای جذاب را به WebOS داده است

معایب: نقص عجیبی در این سیتم عامل دیده نمی شود

ال جی تنها تولیدکننده تلویزیون با سیستم عامل WebOS است. سیستم عامل اختصاصی ال جی از سال 2014 تا کنون در حال تکامل است به طوری که در سال 2019 با نسخه WebOS 4.5 با ویژگی های جدید کاربر را شگفت زده می کند. سیستم عاملی جهانی که احتیاج به تکامل بیشتر دارد اما به واقع مشکل جدی در آن مشاهده نمی شود.

سیستم عاملی با رابط کاربری ساده اما در دسترس که با قابلیت چیدمان دلخواه، شخصی سازی موارد دلخواه را به خوبی انجام می دهد. اگر می خواهید با گوشی هوشمند، محتوا را به اشتراک بگذارید، با استفاده از نرم افزار Screen Share این امکان به شما داده شده است. با استفاده از ریموت کنترل جادویی و مکان نمای آن، گردش در رابط کاربری آسان و جذاب است.

پشتیبانی از نرم افزارهای کاربردی در این سیستم عامل به طرز شگفت آوری خوب است. کاربر می توان با استفاده از نرم افزارهای موجود محتوای 4K را با ویژگی های HDR و Dolby Vision به همراه ویژگی صوتی Dolby Atmos در اختیار داشته باشد. همچنین بر اساس موقعیت مکانی کاربر، نرم افزارهای بومی اختصاصی و نرم افزارهای جهانی متعددی برای این سیستم عامل در نظر گرفته شده است.

سایر ویژگی های جالب که اخیراً به سیستم عامل WebOS اضافه شده عبارتند از پخش آنلاین فیلم 360 درجه، پشتیبانی از دستیار Google و الکسا، و یک گالری تصاویر ویژه برای تلویزیون های OLED این شرکت.

سیستم عامل Tizen

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 8

سرعت = 9

تعداد برنامه ها = 5

جستجوی جهانی = 4

مزایا: سرعت بالا و رابط کاربری آسان

معایب: جستجوی جهانی باید بهبود یابد و نرم افزارهای بهتری برای آن در نظر گرفته شود

یکی دیگر از شرکت هایی که به سیستم عامل اختصاصی علاقه دارد، سامسونگ است. سیستم عامل تایزن هم مانند سیستم عامل اختصاصی ال جی یعنی WebOS، با رابط کاربری آسان، نواری را در پایین صفحه به نمایش در می اورد تا کاربر تنها در این بخش ویژگی های مورد نظر خود را در دسترس داشته باشد.

سده بودن رابط کاربری یکی از مزیت های تایزن است اما مهمترین ویژگی این سیستم عامل، یادگیری آن است به طوری که پس از مدتی تنها بیشترین قابلیت های در دسترس کاربر را در نوار کاربری نمیاش می دهد. همین موضوع از گیج شدن کاربر جلوگیری می کند. با وجود Smart Hub، دسترسی به نرم افزارهای مختلف، محتوای منابع ذخیره سازی متصل به تلویزیون و شبکه های تلویزیونی در دسترس هستند که زمان کمتری را نسبت به دیگر سیستم عامل ها برای انتخاب موضوع مورد نظر طلب می کند.

همچنین در برخی از تلویزیون های رده بالای سامسونگ، دستیار Bixby به کمک کاربر می آید تا کمبودهای موجود را جبران کند. سیستم عامل تایزن به خوبی نشان می دهد که احتیاج به تکامل ناگهانی دارد تا بتواند با دیگر سیستم عامل های تلویزیون رقابت کند.

سیستم عامل Roku

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 9

سرعت = 9

تعداد برنامه ها = 7

جستجوی جهانی = 10

مزایا: بهترین جستجوی جهانی و رابط کاربری بسیار آسان

معایب: سیستم عامل برای سال 2019 کمی ساده احساس می شود

بعضی از برندها مانند وستل، توشیبا، جی وی سی یا المنت، از سیستم عامل هایی استفاده می کنند که به واقع نه ویژگی خاصی دارد و نه کاربردی است. با وجود سیستم عامل اندروید، هنوز هم می توان بعضی از سیستم عامل ها را خوب دانست. سیستم عامل Roku TV را بعد از اندروید باید بهترین سیستم عامل تلویزیون دانست.

سیستم عامل Roku TV برای اولین بار در سال 2014 و با تلویزیون های TCL به میدان آمد. این سیستم عامل به سرعت توانست نظر تولیدکنندگان تلویزیون و البته کاربران را به خود جلب کند. امروزه در کنار TCL، تولیدکنندگانی مانند شارپ، هایسنس و هایر هم از این سیستم عامل در تلویزیون های خود استفاده می کنند.

این سیستم عامل در نگاه اول بسیار ساده و بدور از هر ویژگی است اما اگر کمی به سینما علاقه داشته باشید، به سرعت متوجه می شوید که به بزرگترین آرشیو جهانی استریم رایگان فیلم دسترسی دارید. پشتیبانی از Roku Streaming Stick باعث شده تا بزرگان این صنعت یعنی گوگل پلی تلویزیون، نتفلیکس، آمازون، VUDU و بسیاری از مواردی دیگر را به همراه 4500 کانال در سیستم عامل پیدا کنید.

اما نکته جالب در مورد تلویزیون هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند، ریموت کنترل همراه این تلویزیون ها است. با گفته های بالا متوجه شده اید که سیستم عامل Roku TV بیشتر برای عاشقان فیلم طراحی شده است. اما زمانی که بدانید بدون ایجاد مزاحمت می توانید هدفون را به ریموت کنترل متصل کرده و فیلم تماشا کنید، قطعاً تلویزیون های مجهز به این سیستم عامل را از دست نمی دهید.

سیستم عامل SmartCast

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 8

سرعت = 5

تعداد برنامه ها = 7

جستجوی جهانی = 8

مزایا: همگام سازی عالی بین گجت ها

معایب: نسبت به سایر سیستم عامل های تلویزیون کندتر است

ویژگی SmartCast در این سیتم عامل باعث شده تا همگام سازی گجت ها با تلویزیون به راحتی صورت گیرد. زمانی که تلویزیونی را با این ویژگی روشن می کنید، باید منتظر رابط کاربری سه ردیفه باشید. ردیف اول نمایش فیلم ها و محتوای خاص و عالی، ردیف دوم محتوای پیشنهادی برای کاربر است و ردیف سوم تمام برنامه ها و نرم افزارهای مورد علاقه کاربر است.

با توجه به رابط کاربری زیبا، شلوغ بودن و لایه های مختلف دسترسی، این سیستم عامل را کند کرده به طوری که در بین تمام سیستم عامل های تلویزیون، از همه کند تر است. قابل ذکر است که این سیستم عامل در تلویزیون های ویزیو یا Vizio اراده می شود.

سیستم عامل MyHomeScreen

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 8

سرعت = 9

تعداد برنامه ها = 7

جستجوی جهانی = 8

مزایا: سیستم عاملی سریع و کاربردی

معایب: کمی ساده است

سیستم عامل MyHomeScreen یکی از قابل تنظیم ترین سیستم عامل های تلویزیون است. این سیستم عامل بر مبنی Firefox TV سیستم عامل Mozilla توسعه یافته است. رابط کاربری سیستم عامل My Home Screen 2.0  پاناسونیک یک مینیمالیسم بصری را با گزینه های سفارشی گسترده ترکیب می کند. رابط کاربری این سیستم عامل کاملاً ساده است اما می توانید با شخصی سازی ویژگی های ایده آلی را در دسترس قرار دهید.

پخش کننده آنلاین این سیستم عامل از محتوای 4K با ویژگی های HDR و HDR10 پشتیبانی می کند. نرم افزارهای مختلف پخش آنلاین فیلم از ویژگی های مثبت این سیستم عامل است. این سیستم عامل مناسب تمام کاربران است. چه کاربرانی که تنها کانال ها را تعویض می کنند، چه کاربرانی که عاشق تماشای فیلم و استفاده از برنامه های مختلف هستند.

سیستم عامل Amazon Fire TV

راه اندازی = 8

سهولت در استفاده = 8

سرعت = 8

تعداد برنامه ها = 7

جستجوی جهانی = 8

مزایا: به طور مستقیم با نرم افزارهای آمازون گره خورده است

معایب: تلویزیون هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند جالب نیستند

یکی از سیستم عامل های کمتر شناخته شده، Amazon Fire TV است. این سیستم عامل که در برخی از مدل های توشیبا و Insignia نصب می شود، کمابیش همان سیستم عاملی است که در دانگل آمازون شاهدش بودیم اما به راحتی در تلویزیون ها نصب شده و دیگر احتیاج به دانگل نیست. سرعت و تطبیق پذیری عالی از ویژگی های برتر این سیستم عامل است.

اما مشکل بزرگ این سیستم عامل نیست. مشکل اصلی تلویزیون هایی هستند که از این سیستم عامل استفاده می کنند. بیشتر تلویزیون هایی که به این سیستم عامل مجهز هستند، تلویزیون هایی ارزان قیمت هستند که از کیفیت تصویر عالی بی بهره هستند. اگر می خواهید از سرعت بالا و پلت فرم خوب Amazon Fire TV استفاده کنید، بهتر است دانگل Amazon Fire TV Stick 4K را خریداری کنید.

البته اگر یک پلت فرم متفاوت می خواهید و پول کافی در حسابتان دارید بهتر است پلت فرم tvOS اپل را هم امتحان کنید.

پست های مرتبط

پلی استیشن 5 پرو را با 700 دلار یا 70 میلیون بخریم یا نه ؟

بررسی عملکرد پادشاه گیمینگ، پردازنده RYZEN 7 9800X3D در بازی، رندر، ادیت و …

انویدیا توقف تولید RTX 4090 را کلید زد