بررسی عملکرد دو کارت گرافیک RX 5700 با استفاده از جانشین CrossFire

بررسی عملکرد دو کارت گرافیک RX 5700 با استفاده از جانشین CrossFire

پشتیبانی از ترکیب دو یا چند کارت گرافیک به صورت همزمان در سال های گذشته با بهره گیری از فناوری CrossFire راهکاری مناسب برای دریافت بالاترین سطح از کارایی بود، اما 10 سال از اولین عرضه رسمی این فناوری گذشته است. چالش های فراوان کراس فایر و رقیب آن یعنی SLI در کارت گرافیک های انویدیا سبب شد تا اشتیاق کاربران به آنها کاهش یابد.

پیشرفت های قابل توجه در عملکرد کارت گرافیک ها سبب شده تا کاربران تمایلی به استفاده از چند کارت گرافیک با بهره گیری از فناوری CrossFire یا SLI نشان ندهند. پیچیدگی های فراوان در بخش توان مصرفی، سخت افزار مورد نیاز و حرارت در کنار تحمیل هزینه سنگین به کاربران از مهم ترین دلایل این امر به شمار می روند.

البته نباید از عدم بهینه سازی درایور ها و همچنین عدم ارائه عملکرد مناسب در بازی ها و نرم افزار ها در حالت استفاده از فناوری CrossFire به سادگی عبور کرد. با گذشت 10 سال از روی کار آمدن این فناوری، کارت گرافیک های امروزی به شدت قدرتمند شده اند و به تنهایی می توانند نیاز کاربران را برطرف سازند.

دو کمپانی تولید کننده کننده پردازنده گرافیکی یعنی NVIDIA و AMD در سال های اخیر به شدت از فناوری های انحصاری CrossFire و SLI فاصله گرفتند و تمرکز خود را از این مورد دور کردند. ای ام دی با ارائه فناوری XDMA به صورت رسمی پایان کار کراس فایر را رقم زد و پس از آن برای برقراری ارتباط میان دو یا چند کارت گرافیک نیازمند استفاده از اتصالات کابل و کانکتور نبود.

پروتکل XDMA به عنوان جانشین فناوری CrossFire به کاربران این امکان را می دهد که از اسلات PCI-Express برای برقراری ارتباط میان کارت گرافیک ها استفاده کنند. به این ترتیب بخش کوچکی از پیچیدگی نصب دو یا چند کارت گرافیک برطرف شد، اما همچنان مشکلات بزرگ تر پابرجا هستند.

یکی از مهم ترین مشکلات پروتکل XDMA در مقایسه با فناوری CrossFire به محدودیت اتصال دو کارت گرافیک مختلف با یکدیگر اختصاص دارد. در حالیکه فناوری کراس فایر امکان اتصال دو کارت گرافیک مختلف به شرط برخورداری از GPU مشترک را به صورت محدود فراهم می ساخت، اما پروتکل XDMA برای این منظور به مبدل DirectX 12 و Vulkan API نیاز دارد. به این ترتیب همچنان می توانید دو یا چند کارت گرافیک مختلف با پیکربندی متفاوت را با یکدیگر ترکیب کنید.

همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، بهره مندی از جانشین فناوری CrossFire به بهینه سازی درایور نرم افزاری و سخت افزار مورد استفاده نیاز دارد. در کنار این موارد باید بهینه سازی موتور گرافیکی بازی برای به کارگیری توان تولید شده توسط ترکیب دو یا چند کارت گرافیک را هم اضافه کرد.

در آزمایشاتی که با بهره گیری از کارت گرافیک RX 5700 انجام شد، بسیاری از بازی ها نتوانستند کارایی مناسبی را با به کارگیری XDMA به عنوان پلتفرم جایگزین CrossFire ارائه دهند و حتی در برخی موارد نیز بازی دچار مشکلات عجیبی شد. در کمال تعجب دو بازی Rise of The Tomb Raider و Strange Brigade موفق به پشتیبانی از آن و ارائه عملکرد خیره کننده شدند.

در سیستم تست پروتکل XDMA قطعات سخت افزاری مانند پردازنده هشت هسته ای AMD RYZEN 7 3700X، مادربرد ASRock X570 Taichi، شانزده گیگابایت حافظه رم DDR4 با فرکانس 3200 مگاهرتز، درایو سالید با ظرفیت 512 گیگابایت و کارت گرافیک ASUS Radeon RX 5700 Dual EVO نسخه 8 گیگابایتی مورد استفاده قرار گرفتند. درایور نصب شده روی سیستم عامل نیز AMD Adrenaline Radeon Software 20.2.1 با پشتیبانی از پلتفرم جانشین CrossFire بود.

یکی از مهم ترین مشکلات کاربران برای نصب دو یا چند کارت گرافیک، افزایش چشم گیر توان مصرفی است و در حالیکه یک کارت RX 5700 توان مصرفی حدود 260 وات را به ثبت می رساند، وجود دو عدد از آن روی یک کامپیوتر گیمینگ، توان قابل توجه 450 وات را از پاور درخواست می کند. به این ترتیب توان مورد نیاز برای راه اندازی کارت گرافیک به میزان 71 درصد افزایش می یابد و بار سنگینی روی دوش منبع تغذیه قرار می گیرد.

 

پست های مرتبط

AOC مانیتور گیمینگ AGON PRO PD34 الهام‌گرفته از پورشه 911 را معرفی کرد

اینتل و BOE نمایشگر لپ‌تاپ 1 هرتزی را برای کاهش مصرف 65 درصدی معرفی کردند

فروش بسیار بد پردازنده‌های Ryzen 9000 با وجود مشکلات اینتل