نمایشگاه CES 2019 : معرفی دو مادربرد پرچمدار از ایسوس در پلتفرم‌های X399 و X299

شرکت ایسوس در نمایشگاه CES 2019 به طور رسمی از دو مادربرد حرفه‌ای و پرچمدار خود یعنی ROG Zenith Extreme Alpha و ROG Rampage VI Extreme Omega به ترتیب با چیپست های X399 شرکت AMD و X299 اینتل که مربوط به پردازنده‌های سری HEDT هردو شرکت می‌شوند، رونمایی کرده است. مادربردهای جدید ایسوس، در واقع نسخه‌های جدید و به روزرسانی و بهینه شده مدل‌های ROG Zenith Extreme و Rampage VI Extreme هستند که  به صورت پیش فرض و بدون نیاز به آپدیت بایوس، قادر به پشتنیبانی کامل از نسل جدید پردازنده‌های سری 2000 تردریپر شرکت AMD و سری Core-X 9000 اینتل خواهند بود.

بیشترین تلاش ایسوس در مورد بهینه سازی مادربردهای جدید در زمینه مدار تغذیه و خنک کنندگی این بخش بسیار مهم از هردو مادربرد بوده که تاثیر بسیار زیادی در عملکرد پایدار و صحیح سیستم در فشار کاری بالا مانند رندرینگ سنگین خواهد داشت به ویژه که هردو مادربرد باید از پردازنده های قدرتمند و پرمصرف و دارای تعداد هسته های بالا پشتیبانی کنند.

معرفی و مقایسه مشخصات کلی دو پرچمدار از پلتفرم های دو رقیب زیر چتر ایسوس!

مشخصات کلی هردو مادربرد تا حد زیادی به یکدیگر نزدیک بوده و عمده تفاوت آنها به ویژگی‌های اختصاصی پلتفرم‌ایشان مربوط می‌شود؛ هرچند تفاوت‌های جزیی در ویژگی‌ها و امکانات اختصاصی دو مادربرد پرچمدار ایسوس وجود دارد که در ادامه به صورت کلی آنها را مقایسه کرده و  سپس به معرفی دقیق‌تر ویژگی‌های هر مادربرد به طور جداگانه خواهیم پرداخت.

هردو مادربرد در قالب فاکتورفرم E-ATX طراحی شده‎اند و ایسوس از تمام سطح PCB به طور کامل نهایت استفاده را کرده و هردو مادربرد را به انبوهی از امکانات مجهز کرده است.

جدول زیر ویژگی های کلی هردو مادربرد را به صورت مقایسه‌ای  نشان می دهد:

هردو مادربرد جدید ایسوس از ماژول اختصاصی  ROG DIMM 2.0 این شرکت جهت نصب دو عدد از  حافظه های SSD از نوع PCI-E X4 NVME  به صورت RIAD یا مستقل پشتیبانی خواهند کرد. از دیگر  امکانات مشترک هردو مادربرد می توان به پشتیبانی از درگاه شبکه پرسرعت 10گیگابیتی Aquantia AQC-107  و شبکه بی سیم پرسرعت 802.11ac MU-MIMO دو کاناله و بلوتوث نسخه 5،  صدای 8 کاناله بسیار با کیفیت با بهره گیری از DAC حرفه ای ESS®SABRE9018Q2C، پشتیبانی از نورپردازی RGB و ARGB و سازگاری با پلتفرم نورپردازی Aura Sync، بهره گیری از Live Dash بر روی هیت سینک پنل I/O، پشتیبانی از درگاه  ASUS Node Connector می شود.

ایسوس در طراحی مدار تغذیه و نیز سیستم خنک کننده هردو مادربرد سنگ تمام گذاشته و از مدار تغذیه 8 فاز بسیار دقیق با بهره گیری از تراشه IR3555 PowIRstage که به صورت 16 مسیره وظیفه تغذیه پردازنده و حافظه را برعهده خواهد داشت استفاده کرده است. در هردو مادربرد تامین توان مورد نیاز پردازنده توسط دو عدد کانکتور 8 پین EPS انجام می‌شود که به گوشه سمت راست و بالای هردو مادربرد منتقل شده است، اما کمی در جهت قرارگیری کانکتورها تفاوت وجود دارد.

خنک‌کنندگی اجزای مدار تغذیه، توسط یک هیت‌سینک بزرگ و یکپارچه در بالای سوکت پردازنده انجام می‌شود که توسط یک هیت پایپ آلومینیومی به هیت سینک نصب شده بر روی پنل IO مرتبط می‌شود و دو عدد فن 4 سانتی متری در هردو مادربرد زیر هیت سینک بالایی تعبیه شده و در صورت تجاوز کردن دمای کامپوننت‌های بخش تغذیه از 60 درجه، به صورت خودکار فن‌ها روشن شده و به کاهش دمای آنها کمک می‌کنند تا پردازنده‌های قدرتمند نصب شده بر رروی هردو مادربرد، در بالاترین فشار کاری و فرکانس بالا، دچار محدودیت نشوند.

علاوه بر مدار تغذیه، فضای مابین چیپست  و اسلات‌های کارت گرافیک و درگاه های M.2 هردو مادربرد توسط یک کاور آلومینیومی  بسیار با کیفیت و زیبا پوشانده شده است که انتهای آن به هیت سینک بخش صوتی مادربرد متصل می شود. بر روی هیت سینک چیپست، لوگوی ROG و یک خط مورب به صورت زیبایی درج شده هست که با نورپردازی RGB ظاهر بسیار زیبایی به هردو مادربرد خواهد بخشید. در پشت هردو مادربرد نیز، یک بک پلیت محکم و با کیفیت  نصب شده است که به استحکام هرچه بیشتر برد در طول مدت استفاده کاربر از این مادربرد و جلوگیری از تاب برداشتن آن در صورت نصب کارت گرافیک‌های سنگین 3 اسلاته، کمک خواهد کرد.

هریک از دو مادربرد معرفی شده توسط ایسوس از تعداد بسیار زیادی ویژگی‌ها و قابلیت‌های اختصاصی بهره‌مند هستند که اگر بخواهیم تک تک امکانات و قابلیت‌های آنها را  بازگو کنیم، هرکدام معادل یک مقاله کامل حرف برای گفتن خواهند داشت که مطالعه این حجم از مطلب به عنوان یک خبر معرفی محصول  نمایشگاهی،از حوصله کاربر خارج خواهد بود؛ به همین دلیل از معرفی جزء به جزء امکانات مادربردها صرف‌نظر کرده و صرفاً ویژگی‌های جدید و تغییرات صورت گرفته در هر مدل را نسبت به نسخه پیشین برای شما بازگو خواهیم کرد. اطلاعات و مشخصات کامل و جزیی هردو مادربرد در وب سایت رسمی ایسوس و صفحه اختصاصی هر محصول قابل دسترسی بوده و در صورت نیاز به بررسی کامل مشخصات می‌توانید به آنها مراجعه کنید.

معرفی اجمالی ویژگی‌های اختصاصی مادربرد ROG Zenith Extreme Alpha

 

مادربرد ROG Zenith Extreme Alpha از چیپست X399  ای‌ام‌دی و سوکت TR4 بهره برده و دارای قابلیت پشتیبانی پیش فرض از تمامی پردازنده های نسل اول و دوم تردریپر و به ویژه مدل پرچمدار  32 هسته ای 2990WX می باشد. این مادربرد دارای 8 اسلات حافظه DDR4 تا سقف 128 گیگابایت RAM به صورت 4 کاناله و تا سقف فرکانس 3600 مگاهرتز است که از این جهت تفاوت خاصی با نسخه اولیه خود نداشته است.

مادربرد جدید ایسوس از  4 اسلات PCI-E X16 نسل سوم با پیکره بندی‌های X16 – X16/X16-X16/X8/X16-X16/X8/X16/X8 و پشتیبانی از چینش‌های 3Way SLI و 3Way CFX بهره‌برده است. همچنین یک اسلات PCI-E X4 نسل سومی نیز در این مادربرد به چشم می‌خورد که از چیپست منشعب شده است. این در حالی است که در نسخه  پیشین، شاهد وجود یک اسلات PCI-E X4 و یک اسلات PCI-E X1 نسل دومی بودیم که از چیپست انشعاب گرفته بود و ایسوس در نسخه جدید مادربرد پرچمدار خود اقدام به حذف آنها کرده است

در بخش پشتیبانی از تجهیزات ذخیره‌سازی، این مادربرد به یک ماژول  ROG DIMM 2.0  با پشتیبانی از  دو عدد درایو SSD از نوع PCI-E X4 NVME و  SATA  تا فاکتورفرم 22110 و یک درگاه M.2 با پشتیبانی از SSD‌های PCI-E X4 NVME فاکتور فرم 2280 در انواع RAID‌های 0 ،1 و 10و نیز 8 عدد درگاه SATA 6Gbps جهت اتصال هارد‌دیسک و یا SSD ها، جای نقصی برای این مادربرد وجود ندارد.

در بخش شبکه در نسخه اولیه، شاهد عرضه یک کارت شبکه 10 گیگابیتی به صورت اکسترنال با نام ROG AREION 10G بودیم که بر روی اسلات PCI-E مادربرد نصب می شد اما در نسخه جدید این درگاه پرسرعت با مادربرد مجتمع شده و بر روی پنل IO قرار گرفته است. همچنین در بخش شبکه بی‌سیم، در مادربرد ROG Zenith Extreme، شاهد دو نوع شبکه بی‌سیم 802.11ac و WiGig 802.11ad و نیز بلوتوث نسخه 4.1 بودیم که در مادربرد جدید ROG Zenith Extreme Alpha ایسوس شبکه WiGig را حذف کرده و شاهد نسخه پیشرفته‌تری از ماژول مجتمع اینتل با استاندارد 802.11ac و پهنای باند اسمی 1.73Gbpsو به طور همزمان پشتیبانی از بلوتوث نسخه 5 هستیم.

مهمترین تغییرات و بهینه سازی‌های صورت گرفته در این مادربرد، در مقایسه با نسخه پیشین یعنی ROG Zenith Extreme، که همزمان با معرفی نسل اول پردازنده‌های تردریپر معرفی شده بود، به بهینه‌سازی در طراحی مدار تغذیه و سیستم کولینگ تعبیه شده بر روی کامپوننت‌های این بخش و نیز هیت‌سینک آلومینیومی که نیمه پایینی مادربرد را  پوشش می‌دهد و همچنین تغییراتی در بخش شبکه این مادربرد، مربوط می‌شود.

معرفی اجمالی ویژگی‌های اختصاصی مادربرد ROG Rampage VI Extreme Omega

 مادربرد ROG Rampage VI Extreme Omega از چیپست X299 اینتل و سوکت LGA2066 بهره برده و دارای قابلیت پشتیبانی پیش‌فرض از تمامی پردازنده‌های سری Core-X 7000 و Core-X 9000 می‌باشد. این مادربرد دارای 8 اسلات حافظه DDR4 تا سقف 128 گیگابایت RAM به صورت 4 کاناله و تا سقف فرکانس 4266 مگاهرتز است.

مادربرد جدید  ROG Rampage VI Extreme Omega دارای 3 اسلات PCI-E X16 نسل سوم بوده که با توجه به نوع CPU کاربر و تعداد مسیرهای PCI-E پردازنده ، چینش های متفاوتی را ارائه می‌کند. در صورت نصب پردازنده‌های 44 مسیره بر روی مادربرد، می‌تواند تا حداکثر  سه عدد کارت گرافیک را به صورت x16/x8/x8 و در صورت نصب پردازنده‌های 28 مسیره، هر سه اسلات در حالت x8/x8/x8 کار خواهند کرد کرد که امکان پشتیبانی از چینش‌های 3Way SLI و 3Way CFX را فراهم خواهد کرد. همچنین یک اسلات PCI-E X4 نسل سومی نیز در این مادربرد به چشم می‌خورد که از چیپست منشعب شده است. این در حالی است که در نسخه  پیشین، شاهد وجود 4 عدد اسلات PCI-E X16نسل سومی بودیم که ایسوس در نسخه جدید مادربرد پرچمدار خود، یک اسلات کمتر از نسخه پیشین دارد.

در بخش پشتیبانی از تجهیزات ذخیره‌سازی، این مادربرد به یک ماژول ROG DIMM 2.0 با پشتیبانی از دو عدد درایو SSD از نوع PCI-E X4 NVME تا فاکتورفرم 22110 و یک درگاه M.2 با پشتیبانی از SSD‌های PCI-E X4 NVME با فاکتورفرم 2210 و یک درگاه U.2 که همگی از مسیرهای PCI-E پردازنده قدرت گرفته‌اند، بهره می‌برد. همچنین یک درگاه M.2 دیگر نیز بر روی این مادربرد وجود دارد که از چیپست X299 منشعب شده و از SSD‌های NVME و SATA تا فاکتورفرم 2280 پشتیبانی می‌کند.

6 عدد درگاه SATA 6Gbps جهت اتصال هارد‌دیسک و یا SSD‌ها و پشتیبانی از حافظه‌های Optane شرکت اینتل و پشتیبانی از انواع RAID‌های 0 ،1، 5 و 10 در این مادربرد، اختیار کامل را به کاربر در انتخاب تجهیزات ذخیره سازی مورد نیازش می دهد.

در بخش شبکه نسبت به نسخه پیشین، تنها در شبکه بی سیم این مادربرد شاهد تغییر می‌باشیم. در نسخه گذشته این مادربرد، شاهد دو نوع شبکه بی‌سیم 802.11ac و WiGig 802.11ad و نیز بلوتوث نسخه 4.1 بودیم که در مادربرد جدید ROG Rampage Extreme Omega ، همانند مدل ROG Zenith Extreme Alpha، ایسوس شبکه WiGig را حذف کرده و شاهد نسخه پیشرفته‌ Intel® Wireless-AC 9260 با استاندارد 802.11ac و پهنای باند اسمی 1.73Gbpsو به طور همزمان پشتیبانی از بلوتوث نسخه 5 هستیم.

مهمترین تغییرات و بهینه‌سازی‌های صورت گرفته در این مادربرد، در مقایسه با نسخه پیشین یعنی ROG Rampage VI Extreme به بهینه‌سازی در طراحی مدار تغذیه و سیستم کولینگ تعبیه شده بر روی کامپوننت‌های این بخش باز می‌گردد که به طور کامل در ابتدای مطلب، این موارد را ذکر کردیم . همچنین کانکتورهای تغذیه پردازنده در نسخه پیشین شامل یک کانکتور 8 پین و یک کانکتور 4 پین بود که در نسخه جدید، تامین توان مورد نیاز پردازنده توسط دو عدد کانکتور 8 پین EPS صورت می‌گیرد.

 

پست های مرتبط

کارت گرافیک گیمینگ RTX 5070 Ti سری Blackwell انویدیا احتمالاً 8960 هسته داشته باشد

اپل چهارمین نسخه بتای iOS 18.2 را برای تمامی مدل‌های سازگار آیفون منتشر کرد

آیفون SE 4 اپل در ماه مارس سال 2025 به همراه مودم اختصاصی خود شرکت عرضه می‌شود