سال ها قبل وقتی که از روبروی یکی از فروشگاه های صوتی و تصویری می گذشتیم، شاهکارهای سیستم صوتی را با شکل و شمایل مختلف نظاره گر بودیم. دستگاه هایی که روز به روز به ابهت آنها افزوده می شد و البته روز به روز هم مشتریان دلباخته بیشتری به سمت این سیستم های صوتی کشیده می شدند. در آن دوران اگر یادتان باشد برندهایی همچون سونی، آیوا، پاناسونیک، جی وی سی و بعد از مدتی سامسونگ در بازار سیستم های صوتی مینی های فای، جولان می دادند. سیستم هایی که آن دوران آرزوی هر فردی بود، امروزه در انبارها خاک می خورند اما همچنان با مشتی از خاک بر چهره زیبایشان، از صدای زیبا و قدرتمندی برخوردار هستند. با اولین راهنمای خرید سیستم های صوتی در وب سایت بنچیمو در خدمت شما هستیم.
مدتی قبل یکی از دوستان به فکر خرید سیستم صوتی برای منزلش بود و پیشنهاد های مختلفی را برای خرید در ذهن داشت. روزها مدل های مختلف را بررسی کرده تا شاید مدل محبوبش را پیدا کند و به صدایی که مد نظرش بود برسد. از آنجایی که بیش از 25 سال است در حوزه سیستم های صوتی به صورت حرفه ای فعالیت داشتم پیشنهاد دادم تا از سیستم های Hi-Fi قدیمی استفاده کند. این ذهنیت که سیستم های قدیمی برای منزل مناسب تر هستند، سال ها بود که در ذهنم جولان می داد اما موقعیتی پیش نیامده بود تا دستگاه های قدیمی را با محصولات جدید مقایسه کنم. از آنجایی که چند محصول قدیمی از سونی را در منزل نگه داری می کردم، به طرفشان رفتم تا شاید این ذهنیت رنگ بهتری به خود بگیرد. با مقایسه یک دستگاه سونی VX88 با یک سینمای خانگی پرقدرت از برند سونی در کمال نا باوری این سیستم صوتی قدیمی بود که ستون خانه را به لرزه انداخته بود. قدرت خروجی عالی در کنار صدایی که با افزایش حجم آن نه تداخلی در آن شنیده می شد و نه مشکلی.
سونی را باید در آن زمان غول، مینی های فای دنیا خطاب می کرد. سیستم هایی که در ابتدا بسیار مورد استقبال قرار گرفتند دستگاه هایی از خانواده VX سونی از جمله MHC-VX5، VX7 و VX8 بودند. سیستم هایی که صدای بسیار پر قدرت و عالی داشتند و از همه مهمتر با نمایشگری که از اکولایزر گرافیکی عالی برخوردار بود، چشم هر بیننده ای را به سمت خود می کشاند. با این سیستم ها به راحتی می توانستید یک خانه را بهم بریزید و از این کار هم لذت ببرید.
مدل های VX5، VX7 و VX8 تا حدودی مشابه به هم بودند اما تشابه بیشتر به ساختار کلی مربوط می شد. مدل VX5 نسبت به دو مدل دیگر رنگ روشنتری داشت و از دکمه های کمتری برخوردار بود. این تفاوت تنها در این دو مورد خلاصه نمی شد و خروجی صدای VX5 هم از دو مدل دیگر کمتر بود. در کنار این موارد، برادران بزرگتر VX5 از اسپیکرهای ساروند هم استفاده می کردند تا فرکانس های میانه را بهتر پخش کنند. البته مدل VX8 بجز اسپیکرهای ساروند از اسپیکر سنتر یا مرکزی هم استفاده می کرد. در این پخش ها ویژگی به نام CINEMA SPACE/SURROUND توانایی آن را داشت تا صداهایی که تا آن زمان نشنیده بودید را به صورت فراگیر به گوش شما برساند.
البته این تمام ماجرا نبود. برای اینکه تمام وسایل خانه را به حرکت درآورید و گاهی هم مانند نگارنده با بالا بردن حجم صدا ظرف ها و تمام شیشه ها را نابود کنید، راهکار ساده تری پیش رو دارید. سه دکمه با نام های GROOVE، SYNC BASS و DBFB توانایی آن را دارد تا صدای بم یا باس را به شکل گسترده ای در محیط خانه پخش کند.
اگر به فکر خرید یکی از این سیستم ها افتادید بهتر است بدانید که VX55 دارای 2400 وات PMPO و 140+140 وات RMS است. مدل VX7 دارای 3000 وات PMPO و 170+170 وات RMS است. و مدل قدرتمند تر و البته زیباتر VX8 دارای 3400 وات PMPO و 200+200 وات RMS است. تمام این مدل ها بین سال های 1999 تا 2000 میلادی تولید شدند و به فروش رسیدند.
در حال حاضر مدل VX5 بین 200 تا 300 هزارتومان، مدل VX7 بین 350 تا 450 هزار تومان و مدل VX8 بین 400 تا 500 هزار تومان خرید و فروش می شود.
بعد از مدل های تک رقم VX مانند VX5، VX7 و VX8، نوبت به مدل های دو رقمی یعنی VX33، VX55، VX77، VX88 و VX99 بود که البته در این مطلب تنها به VX77 و VX88 اشاره ای داریم.
بعد از مدل های موفق خانواده VX، سونی به فکر ادامه تولید این مدل با ظاهر متفاوت و اسپیکرهای بهبود یافته افتاد. مدل های جدید دیگر تک رقمی نبودند و این بار شاهد دو رقمی شدن خانواده VX بودیم. مدل VX77 قدرتمند تر از VX55 بود و با دو عدد اسپیکر ساروند در بالای اسپیکرهای اصلی ارائه می شد. این ضبط هم مانند نسل قبل خود از نمایشگر جذاب و قدرت بالایی برخوردار بود. البته نمایشگر در این مدل جذاب تر از نسل قبل شده بود و در کل ظاهر دستگاه بهبود بیشتری را تجربه کرد.
همچون گذشته برای شنیدن صدای وسیع می توانستیم دکمه CINEMA SPACE/SURROUND را به خدمت بگیریم. برای افزایش صدای بم و به قول سیستم بازها بم زیرپوستی را می توانستیم با دکمه GROOVE ایجاد کنیم. به دلیل ساختار جدید اسپیکرها و استفاده از کابین بزرگتر و پیچش بهتر صدای بم در بدنه اسپیکرها، صدای بم خارج شده بسیار قدرتمند و عالی عمل می کرد و کاربر می توانست با افزایش حجم صدا، صدای تمام اعضاء خانواده را در بیاورد و کمی هم گوشمالی شود.
مدل VX77 امکانات VX7 و VX8 را نداشت اما از نظر صدا با بهینه سازی هایی که انجام شده بود دیگر نیازی به دکمه های اضافه نداشت. این مدل دارای 4000 وات PMPO و 200+200 وات RMS است. قیمت کارکرده این مدل در حال حاضر بین 200 تا 300 هزار تومان است.
اما مدل دیگر که یک انقلاب در این صنعت به شمار می آمد، مدل VX88 بود. این مدل مشابه VX77 بود اما ساروندهای بالای اسپیکر اصلی، جای خود را به اسپیکرهای ایستاده عالی داده بودند و البته یک آمپلی فایر مجزا در این سیستم صوتی آماده شده بود تا تمام رقیبان را از میدان خارج کند.
صدای ساروند عالی که می توانست برای اولین بار تجربه ای متفاوت از چینش جدای اسپیکرها در محیط خانه را به همراه داشته باشد. ویژگی هایی همچون CINEMA SPACE/SURROUND و GROOVE در این مدل هم قرار گرفته بود و با ساختار بهبود یافته مانند VX77 می توانست صدای باس بسیار غنی را در فضای خانه پخش کند.
سونی VX88 دارای 6000 وات PMPO بود و قدرت خروجی 200+200+100+100 RMS را تولید می کرد. مدل VX88 را می توان با قیمت 450 تا 550 هزار تومان خریداری کرد. قابل ذکر است که ضبط های VX77 و VX88 در طول سالهای 2000 تا 2001 با بازار عرضه شدند.
مدلی دیگر از سونی بین سالهای 1999 تا 2000 میلادی تولید می شد که در بیشتر مناطق آن را با نام VX700AV می شناختند. سونی به یاد ضبط های چند طبقه خود والبته با استفاده از تکنولوژی روز آن زمان، تولید این مدل را آغاز کرد. مدلی 4 طبقه که بر اساس سلیقه کاربر مکان قرارگیری این طبقات می توانست متفاوت باشد. این مدل از ووفرهای عالی سونی که در آن زمان عملکرد خوبش را ثابت کرده بود، استفاده می کرد. یکی دیگر از ویژگی های بارز این مدل را می توان تنظیمات پیشرفته اکولایزر دانست که موجب می شد صدای خروجی بسیار زیبا و البته قدرتمندی از اسپیکرهای این مدل تولید شود.
البته یک ویژگی دیگر VX700AV را از دیگر محصولات متمایز کرده بود و آن هم چیزی نبود جز پنل برقی و چرخان. برای دسترسی به تنظیمات مخفی این مدل، پنل تنظیمات رویی که ولوم را در خود جای داده بود، به حرکت در می آمد و با چرخشی تنظیمات و خروجی صوت و تصویر این دستگاه را پدیدار می کرد. مدل VX700AV دارای 3800 وات PMPO بود و می توانست قدرت خروجی 300+60+80 وات RMS را تولید کند. در حال حاضر این مدل را می توان با مبلغ 500 هزار تومان خریداری کرد.
در این بخش به خانواده VX سونی پرداختیم و بهترین های این خانواده را برای شما بیننده های وب سایت بنچیمو معرفی کردیم. اما یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده این ضبط ها به فراموشی سپرده شوند را می توان نبود پورت USB دانست. امروزه می توانید با خرید دستگاه هایی که به راحتی پورت USB را به این ضبط ها متصل می کند، دستگاه های قدیمی خود را از انبارها بیرون کشیده و از صدای عالی آنها لذت بررید.
69 comments