شنیدن موسیقی قطعاً یکی از لذت بخش ترین کارهای روزمره هر انسان است اما کسانی هستند که نمی خواهند موسیقی های مورد علاقه خود را با پخش کننده های عادی و خالی از هر خروجی حرفه ای بشنوند. شنیدن موسیقی برای علاقه مندان همچون علاقه در هر رشته دیگری نیازمند هزینه های بالایی است. پس تا عاشق موسیقی نباشید هزینه های بالای یک هدفون 200 میلیون تومانی یا سیستم صوتی دست ساز 1 میلیارد تومانی را درک نخواهید کرد.
حال پس از دو قسمت قبلی که پخش کننده های مختلف سونی را معرفی کردیم و بسیار هم مورد توجه شما مخاطبین عزیز بنچیمو قرار گرفت، تصمیم گرفتیم این بخش از وب سایت بنچیمو را در آینده با برندهای دیگر و حتی سیستم های صوتی خودرو ادامه دهیم.
اختصاصی بنچیمو: قسمت اول راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده
اختصاصی بنچیمو: قسمت دوم راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده
در کودکی هر مکانی و هر وسیله ای رنگ و بویی بهتر داشت و قطعاً هر وسیله ای که در کودکی شما را محسور کند، با بالا رفتن سن این جذابیت همچون مهری در ذهن شما حک می شود. در سال 1370 زمانی که تنها 4 سال داشتم با پخش کننده هایی که آن زمان با نام استریو شناخته می شد لذت شنیدن موسیقی را تجربه می کردم. استریویی از ساخته های هیتاچی که از اکولایزر قدرتمندی برخوردار بود و با اسپیکرهای کاغذی با قدرت تنها 45 وات RMS صدایی بی نقص را به گوش ها هدیه می داد. البته همانطور که می دانید در آن زمان ژاپنی ها یکی از برترین تولیدکنندگان پخش کننده های صوتی بودند. تولیدکنندگانی مانند هیتاچی، سونی، آیوا، پاناسونیک، جی وی سی، پایونیر، Technics و … همه و همه ژاپنی هستند. اما تنها بحث ما در این مطلب محصولات سونی است.
در دهه هفتاد با خرید ضبط های سری VX طعم بهم ریختن وسایل خانه را تجربه کردم. لذتی که با خانه خراب کردن مادر همراه بود اما به نظر می رسید حتی همسایه ها که از گزند این صدا بی نصیب نبودند هم لذت می بردند. در سال 1377 با خرید VX77 با صدایی شگفت انگیز و قدرتمند روبرو شدم و پس از آن مدل VX88 این صدا را تا حدی گسترش داد. هرچند از نظر قدرت بیس خیلی فرقی بین مدل VX77 و VX88 نبود به طوری که سونی در برادر بزرگتر سعی کرده بود تا گسترش صدا را افزایش دهد نه قدرت آن را. البته قبل از این مدل ها ضبط VX5 و VX8 به عنوان اولین تجربه شنیدن GROOVE های جذاب تا حد زیادی دلبری می کردند. دکمه های بیشتر، تنظیمات پیچیده تر و البته ظاهری که ساده بود اما مشخص بود کیفیت ساختش بهتر از مدل های جدید است، از ویژگی های VX8 بود. پس از سال ها سر و کله مدل های GN پیدا شد که به واقع چه در ظاهر و چه در صدا، برتر از VX بود و خطاب کردنش با واژه هیولا کاملا درست بود. البته هیولا بودن GN صرفا مختص مدل های رده بالا بود و رده پایین های آن تفاوتی چندانی با VX نداشت.
اما در همان زمان ها که تنها نگاه کردن به این محصولات زیبا و مهندسی شده آدرنالین خونم را بالا می برد، مدلی بود که مانند شبح یا به تعداد کم دیده می شد یا اصلا دیده نمی شد. مدلی که از نظر ابعاد بسیار بزرگتر از حد و اندازه VX و GN و FL بود اما در همان نگاه نخست می شد کیفیت ساخت بالا و هیولایی که درونش نهفته بود را حدس زد. حس کنجکاوی که این مدل در نگارنده به وجود آورده بود باعث شد تا روزی برای جستجوی بییشتر به یکی از نمایندگی های فروش سونی بروم و از نزدیک با آن ملاقات کنم. وارد نمایندگی شدم و نا خودآگاه به سمت این محصول زیبا و پر ابهت که در گوشه ای قرار گرفته بود کشیده شدم. ضبط روشن بود و موسیقی با صدایی بسیار کم در حال پخش بود. زمزمه هایی در ذهنم به این نکته اشاره می کرد که آدرنالین خون بالاتر از حد مجازش رسیده و همین مورد باعث شد تا با دست درازی به سمت ولوم، حجم صدا را ناگهان بالا ببرم. صدایی که پخش شد خاص ترین و قدرتمند ترین صدایی بود که تا کنون شنیده بودم. بیس بسیار قدرتمند و به قول معروف زیر پوستی تمام نگاه ها را به سمت من و این ضبط کشاند. با کم کردن حجم صدا، صدای فروشنده از انتهای سالن به گوشم رسید که با خنده گفت : با LBT شوخی نکن!
بیشتر کسانی که علاقه ای به شنیدن موسیقی دارند و البته سن کمی هم ندارند، مدل LBT را با دو مدل LBT-V925 و LBT-V950 می شناسند. ست هایی که به واقع سال ها از خود جلوتر بودند و کمتر کسی در این زمان باور می کند که این ست ها در بین سال های 1989 تا 1991 ساخته شده اند. اکولایزر قدرتمند، کیفیت ساخت بالایی که هنوز هم این مدل ها را مورد استفاده می کند و قابلیت های خاص از ویژگی این ست ها هستند.
البته در آن سال ها هنوز تکنولوژی ساخت دیافراگم هایی با توان بالا میسر نشده بود اما V950 با بیشتر ست های طبقاتی متفاوت بود. این ست از محدوده فرکانسی حرفه ای سود می برد که حتی جدیدترین LBT هم از آن عاجز است. همین موضوع باعث می شد تا V950 مناسب افراد خاص پسند باشد. یکی دیگر از مواردی که در ست هایی مانند V950 به چشم می خورد، کار کردن هر طبقه به صورت مجزا بود. این دک های طبقاتی چنان دارای ویژگی های خاص و پتانسیل بالا در پخش فرکانس های مختلف بودند که پس از چند دهه هنوز هم 90 درصد پخش کننده ها حتی توانایی نزدیک شدن به این مدل ها را هم ندارند.
از تمام این ویژگی ها که بگذریم، ست های طبقاتی سونی به ویژه V950 به اکولایزر بسیار پیشرفته ای مجهز شده بودند. اکولایزر 24 باندی که برای به دست آوردن آن در این دوران باید مبلغ بسیار زیادی را پرداخت کنید. با این اکولایزر قدرتمند می توانید برترین های مینی های فای دنیا را به راحتی به چالش بکشید. البته V925 هم دست کمی از این ست طبقاتی حرفه ای نداشت. پس خرید اسپیکرهای ایستاده ای که در روستاهای اطراف چین اسمبل شده اند و در بازار دلربایی می کنند را کلاً به فراموشی بسپارید.
اما متاسفانه در بازار دست دوم داخلی مدل های ناب با قیمت های بسیار بالایی خرید و فروش می شوند در حالی که صاحبان حتی کوچک ترین زحمتی برای سالم نگه داشتن آنها نکشیده اند. همین مورد باعث شده که به صراحت بگوییم با این قیمت ها سمت مدل های گفته شده نروید. قرار نیست به بهانه خاص بودن ضبط های قدیمی هر مبلغی را بپردازیم!.
LBT-ZX10D
مهم نیست که از سیستم های صوتی و سینمای خانگی اطلاعاتی دارید یا ندارید. زمانی که برای اولین بار با LBT-ZX10D روبرو می شوید تا مدتها در شوک هستید و در همان نگاه اول عاشقش می شوید. پخش کننده مینی های فای LBT-ZX10D محصولی است که در سال 2004 معرفی شد. این هیولا نه تنها در آن زمان بلکه در زمان حال هم یکی از بزرگترین سیستم های های فای تولید انبوه می باشد. البته بجز سری های جدید سونی و پاناسونیک و ال جی که بیشتر ظاهر ترسناکی دارند تا صدایی ترسناک!.
پخش کننده هایی که به مرور با رنگ ذغالی و نارنجی و ابعاد بزرگ تبدیل شدند به غول هایی در بخش صوتی. اگر به فکر خرید یک دستگاه LBT-ZX10D هستید باید به این نکته اشاره کنیم که تنها پخش کننده یا به قول خودمان کلگی 20 کیلوگرم وزن دارد. حال به این 20 کیلوگرم وزن 9.5 کیلوگرم برای 4 باند و وزن 2.7 کیلوگرم را هم برای سنتر اضافه کنید.
شاید پخش کننده های مختلف از برند های متفاوت با ساب ووفر وارد بازار شده باشند و بروی برگه تا حدی جذاب تر از محصولات سونی باشند، اما این نکته را به خاطر داشته باشید که سونی در تمام محصولاتش از اسپیکرهایی با ساختار عالی و باکسی با چرخش ناب هوا ، یک ساب ووفر حرفه ای ساخته است. حال تصور کنید پخش کننده هایی مانند پایونیر، ال جی و … شاید با سیستم 5.1 کانال از ساب ووفری مجزا استفاده کنند اما مدل LBT-ZX10D سونی از 4 اسپیکر ووفر 22 سانتی متری استفاده می کند. این یعنی ما با 4 ساب ووفر همراه هستیم نه میدرنج. پس بهتر است قبل از بالا بردن ولوم صدا به چینش صحیح ظرف های داخل کابینت و بوفه توجه ویژه ای داشته باشید تا مانند نگارنده داغ بزرگی بر دل خانواده نگذارید. البته ممکن است از شنیدن این موضوع که سونی برای دوست داران بیس های سنگین، خروجی ساب ووفر مجزایی را در این ضبط در نظر گرفته است، آدرنالین خونتان به بالاترین حد برسد اما بهتر است کمی صبر کنید چون این مطلب همچنان ادامه دارد.
اگر بخواهیم از مشخصات فنی LBT-ZX10D سخن به میان آوریم باید به این موارد اشاره کنیم: مدل LBT-ZX10D از 4 اسپیکر و 1 سنتر استفاده می کند. هر اسپیکر این پخش کننده با وزنی نزدیک به 10 کیلوگرم دارای ووفر 22 سانتی متری و تیوتر 6.5 سانتی متری است تا در نهایت امپدانس 6 اهم و قدرت 180 وات RMS را تولید کند. سنتر یا اسپیکر مرکزی هم با وزن 2.7 کیلوگرم دارای فول رنجی 10 سانتی متری است تا بتواند امپدانس 24 اهم و توان 70 وات RMS را تولید کند. در کل LBT-ZX10D می تواند با پیک 8700 وات PMPO، قدرتی معادل 790 وات RMS را تولید کند. یک نکته ای که وجود دارد این است که این ضبط در مجموع از 790 وات RMS بهره می برد و اسپیکرهای ایستاده موجود در بازار هم ممکن است تا 1000 وات RMS ارائه کنند. اما اگر با هر دو ولوم بگیرید آن موقع فرق بین یک سیستم مهندسی شده با یک سیستم بی اصل و نسب را می فهمید.
اسپیکرهای LBT-ZX10D به علت زاویه دار بودن، پرتاب صدایی به سمت بالا دارند پس اگر این دستگاه را تهیه کردید بهتر است اسپیکرها را بروی زمین قرار دهید. اما نکته ای که ممکن است کمتر کسی از LBT های جدید خبر داشته باشد این است که این مدل ها (تنها پرچمداران این خانواده) دارای صدای چرخشی هستند. شاید در مدل هایی مانند VX و GN یا بهتر است بگوییم تمام های فای های دنیا با صدای چرخشی روبرو باشیم اما هیچ پخش کننده ای مانند پرچمداران LBT نمی تواند صدای بیس را با سیستم چرخشی همراه کند.
ممکن است به این نکته پی برده باشید که سیستم های صوتی که در منزل استفاده می شوند تنها در یک نقطه از منزل دارای صدای بیس عالی هستند. بهترین راه این است که پس از پخش موسیقی با بیس سنگین در خانه راه بروید تا بهترین خروجی صدای بیس را پیدا کنید. این مشکل در سیستم صوتی خودرو خیلی به چشم نمی آید زیرا در این سیستم ها ساب ووفر در جعبه ای 50 لیتری یا 200 لیتری یا هر حجم دیگری قرار می گیرد. اما چه کسی می تواند بگویید کل فضای خانه چند لیتر است؟ همین مورد باعث می شود تا شما صدای بیس را در نقاط مختلف خانه متفاوت بشنوید. با این توضیحات به این نکته اشاره می کنیم که در پرچمدران LBT این مشکل به لطف استفاده از حالت چرخشی صدای بیس به حداقل رسیده است.
البته به این مدل دوست داشتنی یک ایراد بزرگ وارد است که ممکن است تصمیم به خرید را در ذهن بعضی خریداران تغییر دهد. هیچ پورت اپتیکالی در این پخش کننده ها وجود ندارد. پورت های اتصال قدیمی یا RCA تنها گزینه شما برای استفاده از دستگاه های جانبی است.
LBT-ZX99i
سونی در سال 2009 کمی به فکر ویژگی های خاص ارتباطی افتاد. پخش کننده مینی های فای ZX99i به واقع یکی از زیباترین و با کیفیت ترین محصولات سونی است که تا کنون ساخته شده است. با وجود دیگر پخش کننده های خانگی سونی، مدل ZX99i از زیبایی خاصی برخوردار است. محصولی که نه تنها ابهت سری LBT را به همراه دارد بلکه با ویژگی های ارتباطی می تواند گزینه مناسبی باشد برای کاربرانی که به دلیل نبود پورت های کامل از خرید مینی های فای قدیمی امتناع می کنند.
وقتی برای اولین بار ZX99i را می بینید، از دیدن اسپیکرهای زاویه دار آن آدرنالین خونتان بالا می رود. مخصوصاً اگر باندها بروی هم چیده شده باشند. البته باندهای ZX10D هم زاویه دار است اما ساختار کلی هر باند با ترکیبی از یک ووفر و 2 تیوتر در کل زیباتر و مهمدسی تر است. در ZX99i همچنان با رنگ بندی ذغالی و نارنجی همراه هستیم. رنگ بندی که تنها مختص سری LBT بود و متاسفانه دیگر از این رنگ بندی جذاب در محصولات سونی خبری نیست.
در ZX99i هم با ضبطی سبک روبرو نیستیم. اگر به فکر خرید این زیبای خفته هستید باید بدانید که کلگی با وزن 19 کیلوگرم و هر باند با وزن 8.7 کیلوگرم، در مجموع شما را با سیستم صوتی نزدیک به 54 کیلوگرم روبرو می سازد. زمانی که با ZX99i روبرو می شوید، جدا از بزرگ بودن ضبط و طراحی خاص باندها، پنل های نارنجی رنگ توجه شما را جلب می کند. پنل کاربری، نمایشگر و ولوم کاملاً مانند ZX10D است اما پنل نارنجی رنگ پایین داستانی متفاوت دارد. سونی پس از مدتها، یک امکان ویژه را برای کاربرانش در نظر گرفته بود. در دل این پنل نارنجی رنگ و پایه پایین آن، جایگاهی برای قرار دادن آیپاد اپل در نظر گرفته بود. کاربرانی که آیپاد داشتند با قرار دادن آیپاد در این بخش نه تنها می توانستند گجت خود را شارژ کنند بلکه می توانستند کنترل ZX99i را هم در دست بگیرند. با این وجود دیگر از پخش اختصاصی CD خبری نبود و کاربر می توانست با خیال راحت هر موسیقی که دوست دارد را از آیپادش بروی ضبطی قدرتمند پخش کند.
و اما یک موضوع دیگر که شاید برای بعضی از کاربران مانند نگارنده مهم بود، وجود پورت اپتیکال صدا بود. با وجود این پورت صدا کاملاً شفاف و واضح به اسپیکرها می رسید تا مخاطبین از شنیدن آن لذت ببرند. صدا خروجی از ZX99i هم که دیگر حرف ندارد. وجود چهار ووفر 22 سانتی متری که حکم ساب ووفر داشتند در کنار دو تویتر 5 سانتی متر در هر باند، تضمینی بود بر قدرت و شفافیت صدا. اما یک مورد را باید در مورد باندهای پخش کننده های سونی بگویم. سونی ساختار باکس باندها را طوری در نظر می گرفت که بلعیدن هوا به راحتی صورت گیرد. دیافراگم درایوها به طور لذت بخشی استعداد بالایی برای بلعیدن هوا دارند. این مورد مخصوصاً در درایوهای استفاده شده در سری LBT مشهود تر است. زیرا با ساختاری خاص، بازی کردن دیافراگم در ولوم های بالا را راحت تر کرده تا در حجم بالای صدا باعث می شود تا شما زودتر از ضبط عقب نشینی کنید و ولوم را کم کنید. معمولاً فرکانس های پایین صوتی با جابجا کردن هوا کار خود را انجام می دهند. این جابجایی در سری LBT به نحوی است که ممکن است لباس را در تن به لرزه در آورد چه برسد به وسایل خانه.
اسپیکرها در ZX99i می توانند قدرت 720 وات RMS را با امپدانس 6 اهم تولید کنند. قدرت صوتی که شاید از ZX10D کمتر است اما نباید سنتر ZX10D را از یاد ببرید. البته یک فرق دیگر بین ZX10D و ZX99i وجود دارد. همانطور که در بحث ZX10D اشاره کردیم این ضبط به خروجی مجزا برای ساب ووفر مجهز است در حالی که ZX99i این خروجی را ندارد!.
LBT-ZX66i
و اما پخش کننده خانگی دیگری که در سال 2009 با ZX99i وارد بازار شد، مدل ZX66i بود. این مدل از کلگی یا رسیور مشترک ZX99i استفاده می کرد با این تفاوت که برخی از ویژگی های صوتی حذف شده و باندهای مختص خودش را داشت. کیفیت ساختار عالی و ویژگی های ارتباطی مانند ZX99i از ویزگی های این پخش کننده بود. درایوهای استفاده شده در ZX66i مانند بعضی از سری های GN و VX بود با این تفاوت که کیفیت ساخت و صدای خروجی در این مدل بهتر از بسیاری از مدل های GN و VX بود.
پخش کننده ZX66i به دو باند 9.5 کیلوگرمی مجهز شده بود. هر باند این پخش کننده از یک ووفر و یک سوپر ووفر 17 سانتی متری و یک تویتر 2.5 سانتی متری استفاده می کرد. در مجموع هر دو باند ZX66i قادر بود تا قدرت 560 وات RMS را تولید کند.
ویدیویی از LBT-ZX66i
*کاربران عزیز وب سایت بنچیمو، ادامه مطلب راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده و ضبط های سری LBT که البته شامل پرچمدار این سری از محصولات سونی است را در مطلب بعدی مطالعه بفرمایید. در مطلبی که به زودی منتشر می شود، تجربه کار با پرچمدار سری LBT را با عکس های بیشتر منتشر می کنیم.
71 comments