شرکت Ubisoft به سبک اول شخص خدمت های بزرگی کرده است و در واقع این سبک را با فضاسازی های بزرگ و آزادانه ترکیب کرد، ساخت بازی فارکرای شروع مه این تحولات گسترده بود و حالا همین فرمول در بازی های هر نسلی به وفور یافت می شود. ما در این مقاله می خواهیم نکاهی کوتاه به تمامی سری بازی Far Cry بیاندازیم و نکات مثبت و منفی آنها را بررسی کنیم.
Far Cry 1
شرکت Ubisoft با ساخت سری بازی Far Cry نشان داد که می تواند نقش مهمی در تحول سبک اشکن اول شخص داشته باشد. وقتی که عنوانی مانند Far Cry در سال 2004 ساخته شد، به یک باره تمام فرمول های سبک FPS تغییر کرد و وارد فاز جدیدی از پرداخت گیم پلی شدیم. شما در نقش فردی به نام جک کارور قرار میگرفتید که در جزیره دور افتاده گیر می افتد و به این راحتی هم نمی تواند جان سالم به در ببرد.
موفقیت این نسخه فقط معطوف به گیم پلی نبود بلکه فارکرای 2004 در بخش جلوه های بصری هم یک شگفتی به تمام بود که از موتور Dunia استفاده می کرد. مکانیک کلی گیم پلی چیزی بود که فارکرای را به واقعیت فانتزی بی نظیری نزدیک می کرد و هر گیمری را به چالش می کشید. استفاده از سلاح های مختلف، ضریب خطا و موارد دیگر باعث خلق اکشن هایی واقعا نفس گیر می شد.
Far Cry Instincts
آیا تمام سری بازی های Far Cry را تجربه کرده اید؟ یقینا حداقل یکی از آنها را بازی کرده اید و با آن لحظات خوبی را سپری نموده اید. اما شاید که یکی را از قلم انداخته باشید، بازی Far Cry Instincts که بصورت انحصاری برای پلتفرم XBOX منتشر شده بود، ارزش این را دارد که شما این کنسول قدیمی را تهیه کنید و آن را تجربه کنید.
Far Cry Instincts ساختارشکن ترین و همچنین جاه طلبانه ترین پروژه یوبی سافت در دوره خود بود. یوبی تلاش خود را انجام داد تا اکشن بازی را پررنگ تر از قبل کند برای همین هم محیط بازی را بسیار کوچکتر از قبل کرد و همینطور قدرت های ویژه ای را در اختیار جک قرار داد. حالا شما می توانید سرعت خود را افزایش دهید و دشمنان را در ثانیه ای نقش بر زمین کنید یا می توانید ضربات قدرتمندی را به آنها وارد کنید. این ویژگیها جالب هستند اما در اصل از ذات این مجموعه به دور می باشند. متاسفانه عنوان Far Cry Instincts با شکست مواجه شد و یوبی مسیر خود را با این فرنچایز ادامه داد.
Far Cry Predator
بعد از اینکه بازی Far Cry Instincts بر روی کنسول XBOX عرضه شد، یوبی سافت به فکر این افتاد که این عنوان را بر روی ایکس باکس 360 هم عرضه کند. در اصل Far Cry Predator همان نسخه Instincts است که حالا همراه با بهبود گرافیکی و جلوه های بصری شده است.
گیم پلی بازی هم دچار تغییرات کمی شد تا شکست قبلی دوباره تکرار نشود. شما می توانید 3 نوع سلاح را با خود حمل کنید که شامل کلت های دوتایی، کلاشینکف و غیره می شود. سرعت اکشن بازی بیشتر از قبل شده است و حس خوبی را به شما القا می کند.
اگر که کنسول ایکس باکس 360 دارید بازی Far Cry Predator می تواند گزینه خوبی برای شما باشد.
Far Cry 2
موفقیت و محبوبیت بازی فارکرای باعث شد که یوبی سافت به فکر ادامه آن باشد، اما این توسعه دهنده فرانسوی قصد داشت که تغییری بزرگ را برای شماره دوم بوجود بیاورد. یوبی تیمی بزرگ را برای تحقیق و مطالعه به قاره آفریقا فرستاد تا همه چیز را مورد بررسی قرار دهند. عکسبرداری های مختلف و زیست بوم شناسی دقیق، یوبی را مجاب کرد که جزیره استوایی شماره اول را رها کند و به جک کارور را به قاره آفریقا ببرد.
بازی Far Cry 2 را می توانیم جاه طلبانه ترین و خاص ترین عنوان در کل این مجموعه بدانیم، چون پایه گذار بسیاری از مکانیک هایی است که حتی در فارکرای 6 تجربه می کنیم. داستان بازی کاملا متفاوت از شماره اول بود و شما به محض اینکه وارد قاره آفریقا می شوید به بیماری مالاریا مبتلا می شوید. مریضی شما باعث می شود که به یکباره دچار حالتی نامتعادل شوید و باید قبل از بدتر شدن اوضاع، واکسن مالاریا را به خودتان بزنید. غیر از درگیری های مختلف حالا شما باید همیشه مطمئن باشید که به تعداد کافی واکسن به همراه خواهید داشت.
یکی از جذابیت های شماره دوم، مکانیک های مختلفی است که برای استفاده از سلاح ها بکار گرفته شده است. وقتی که زیاد از یک سلاح استفاده کنید، به مرور زمان سلاح شما داغ می کند و فرسوده می شود و اگر باز هم به این شیوه ادامه دهید، ناگهان اسلحه شما منفجر می شود. تصور کنید که در یک میدان نبرد شلوغ هستید و ناگهان چنین بلایی بر سر سلاح شما بیاید، چه کار خواهید کرد؟ این مساله باعث می شود که شما به غیر از مدیریت مقدار مهمات، به فکر سلامت اسلحه خودتان هم باشید. این قابلیت واقعا جذاب و دیدنی بود که متاسفانه در شماره های بعدی فارکرای این قابلیت حذف شد.
قاره آفریقا جایی بود که انجین بروز شده Dunia می توانست در آن بخوبی خودنمایی کند، شما با مناظر فوق العاده ای روبرو می شوید که فقط باید در نقطه ای بایستید و نظاره گر باشید. تنوع بصری در شماره دوم واقعا در زمان خودش حیر انگیز بود، بطوریکه یوبی سافت چند نوع غروب آفتاب را طراحی کرده بود تا شماره با تنوع بالایی روبرو شوید.
اگر فکر می کنید که بازگشت به عنوان های قدیمی کمی کسل کننده است، باید بگویم که این مساله در مورد فارکرای دو بی انصافی محض است چون گیم پلی کاملا عالی و به مانند عنوان های روز می باشد.
Far Cry Vengeance
کنسول Wii باعث ایجاد خلاقیت های بی نظیری در نسل هفتم شد که مانند آن هنوز کمتر پیش آمده است. این کنسول با داشتن دو عدد نانچاک و حسگرهای حرکتی این امکان را در اختیار توسعه دهندگان قرار داد که بتوانند عنوان های خود را همگام با این تکنولوژی کنند. بازی Far Cry Vengeance هم در سال 2006 بصورت انحصاری برای کنسول Wii منتشر شد.
شما در این بازی دیگر نمی توانید در محیط جنگل به راحتی حرکت کنید، چون یوبی سافت تمام ویژگیهای مثبت قبل را حذف کرده بود. البته عنوان Far Cry Vengeance به یکی از بدترین عنوان Wii مبدل شد اما تجربه آن می تواند جالب باشد.
Far Car 3
بعد از انتقادهای فراوان به شماره دوم، یوبی سافت تصمیم گرفت که دوباره گیمرها را به همان جزیره استوایی کلاسیک ببرد، اما نه با شکلی کلاسیک و قدیمی. این بار شما دیگر با جک کارور بازی نمی کنید و در حقیقت در قالب یک گروه از جوانان که به جزیره روک که در اقیانوس آرام واقع شده است قرار می گیرید. شما با ورود به این جزیره زیبا، اسیر دزدان دریایی می شوید و باید از دست آنها فرار کنید. سرگروه دزدان دریایی شخصی به نام Vaas است که یک دیوانه به تمام عیار می باشد.
واس تمام دوستان شما را می کشد ولی به شما یک فرصت برای فرار می دهد. بازی Far Cry 3 جذابیت های بسیاری داشت، اما حضور یک انتاگونیست قدرتمند و ترسناک مانند واس، هر گیمری را میخکوب میکرد. شما باز هم می توانستید در یک جزیره استوایی زیبا قدم بزنید، اما یان بار یک اکوسیستم گسترده هم به گیم پلی آن عمق بیشتری داده بود.
فارکرای 3 در نسل هفتم بیش از 4 میلیون نسخه فروخت و تبدیل به یکی از بهترین عنوان های نسل هفتم شد. سایت Euro Gamer نوره کامل 10 را به این عنوان اول شخص داد و خیلی از سایت های دیگر هم از آن به عنوان جهشی در سبک بازی های جهان آزاد یاد کردند. محبوبیت این عنوان به حدی بود که یوبی سافت نسخه ریمستر آن را در نسل هشتم برای تمام پلتفرم ها منتشر کرد.
تجربه فارکرای 3 هنوز هم مانند نسخه اول بسیار شگفت انگیز است و می توانید نهایت لذت را از آن ببرید.
Far Cry 3 Blood Dragon
یوبی سافت مهارت ویژه ای در تکرار مکانیک های به شیوه های مختلف دارد. این مساله را به راحتی می توانیم در سری بازی Assassins Creed مشاهده کنیم. فارکرای 3 باعث ایجاد استانداردهایی عجیب برای این توسعه دهنده فرانسوی شد که خوبی و بدی های خاص خود را داشت. یک از این موارد، ارائه نسخه های فرعی برای نسخه های اصلی بود! بازی Far Cry 3 Blood Dragon بعد از نسخه اصلی راهی بازار شد و جالب اینکه نگاه مثبت منتقدین را به همراه داشت. داستان این بازی بخوبی شماره سوم نیست اما جذابیت های خاص خود را دارد که البته ویژگی های طنز خاصی هم دارد.
بازی Far Cry 3 Blood Dragon با تلفیق یک اشکن نفس گیر و تم سایبرپانکی توانسته خود ار تا حدودی از زیر سایه شماره سوم بیرون بکشد. گرافیک بازی بسیار جالب توجه و خاص است و شما را به یاد عنوان هایی مانند Borderlands می اندازد.
اگر که به فیلم های دهه نودی علاقه مند هستید، عنوان Far Cry 3 Blood Dragon را حتما تجربه کنید.
Far Cry 4
نسل هفتم را می توانیم نسل پرشکوه بازی فارکرای بنامیم، چون شماره های سوم و چهارم برای پلتفرم های نسل هفتمی عرضه شدند. موفقیت یوبی سافت در قبال شماره سوم کاملا مشخص بود که این فرنچایز محبوب باز هم ادامه خواهد داشت. شماره سوم مسیر را برای ادامه های بعدی بسیار هموار کرد، یک گیم پلی مدرن را تعریف کرده بود و مهم تر از آن داستان محوری را بکار گرفته بود. کم کم داستان سرایی جای خود را در این مجموعه پیدا کرده بود و حالا به غیر از یک گیم پلی عالی، انتظار روایت یک داستان خوب را هم داشتیم. بازی Far Cry 4 هم سعی کرد داستانی جدید را برای ما روایت کند، اما این بار هم در جزیره استوایی خواهیم بود؟! نخیر، چه جایی بهتر از کوه های هیمالیا می توانست میزبان شماره چهارم باشد.
بازی چهارم در سال 2014 عرضه شد و یک آنتاگونیست جدید را معرفی کرد که حالا به عنوان بهترین شخصیت منفی از سوی سایت IGN انتخاب شده بود. شخصیت اصلی بازی با نام آجی گاله پس از مرگ مادرش قصد دارد به سرزمین مادری اش، کیرات بازگردد. البته کیرات یک سرزمین خیالی در نپال محسوب می شود. شما وقت یکه به مرز کیرات می رسید ناگهان با حمله نیروهای مرزی مواجه می شوند که باعث واژگونی اتوبوس شما می شود.
با ورود به سرزمین پهناور کیرات، اولین چیزی که چشمان شما حیرت زده می کند مناظر بی نظیر و باشکوهی است که فقط یوبی سافت می تواند آنها را خلق کند. فضاسازی ها و حس بومی قالب بر منطقه کاملا نشان می دهد که توسعه دهنده زحمت بسیار زیادی برای آنها کشیده است. آنتاگونیست این قسمت شخصی به نام پگان مین است که بیشتر بار داستانی حول محور او و آجی میگردد.
از لحاظ گیم پلی بین شماره سوم و چهارم شباهت های زیادی وجود دارد و در اصل شما یا همان مکانیک های فارکرای 3 در شماره چهارم طرف هستید. پایگاه هایی که باید پاکسازی کامل شوند، آیتم هایی که می توانید در محیط پیدا کنید، حیواناتی که برای آپگرید کردن ادوات خودتان باید شکار کنید.
Far Cry Primal
بازی Far Cry Primal را می توانیم متفاوت ترین اصل در این مجموعه به شمار ببریم که در اصل به عنوان یک اسپین آف در این مجموعه محسوب می شود. این بازی هم بعد از شماره چهارم عرضه شد و نمرات بسیار خوبی را هم دریافت کرد. ورود به دوران کهن چیزی نیست که شما بتوانید در هر عنوانی تجربه کنید. داستان این قسمت در ده هزار سال پیش از میلاد مسیح رخ می داد، به همین دلیل هم شما با سلاح هایی مانند نیزه، تبر، تیر و کمان و خیلی چیزهای ساده دیگر باید با دشمنان مبارزه کنید.
شخصیت اصلی بازی تاکار نام دارد که قدرت ویژه ای در اختیار دارد. شما با ساتفاده از این قابلیت می توانید اشیای اطراف را شناسایی کنید، اشیایی که ارزش بالایی دارد و برای پیدا کردن آنها باید وقت زیادی صرف کنید.
اگر به بازی های باستانی علاقه مند هستید، یوبی سافت یکی از بهترین های آن را برای شما تدارک دیده است. بازی Far Cry Primal شکوه نسل کهن خواهد بود.
Far Cry 5
کافی است که نگاهی به سری بازی Assassins Creed بیاندازید و متوجه می وشید که چقدر با عنوان های فرعی زیادی مواجه شده اید. در اصل یوبی سافت به این مسله عادت کرده است که یک فرمول را بارها و بارها تکرار کند تا به خواسته های مالی خودش برسد.
در ظاهر بازی Far Cry 5 هم تکراری دیگر از یوبی بود که گیم پلی آن کاملا رنگ و بوی قدیم را داشت. اما اگر فرصت بیشتری به این عنوان بدهید، می بینید که حرف های جدیدی در این عنوان وجود دارد. یکی از پیشرفت های شماره پنجم نسبت به قبل، سیستم پیشرفت درختی در آن است که شما وادار می کند راه های مختلفی را برای پیشرفت انتخاب کنید.
فارکرای 5 به نسبت دو نسخه پیشین پیشرفت های شگرفی نکرده است، اما یوبی ما را امیدوار کرد که می تواند گاهی خلاقیت های خود را بکار بگیرد.
Far Cry New Dawn
بازی Far Cry New Dawn ادامه ای بر عنوان پنجم است که حالا یک محیط آخرزمانی را به نمایش میگذارد. این بازی دو آنتاگونیست جدید را معرفی می کند که در اصل دو خواهر هستند که کارهای جنون آمیزی انجام می دهند.
بازی از گرافیک بسیار خوبی بهره می برد و رنگ بندی آن از طیف های بنفش، صورتی تشکیل شده است که بازی را بسیار مدرن کرده است. در این شماره باس فایت های مختلفی وجود دارد که شما را گاها به چالش روبرو می کند.
تجربه Far Cry New Dawn می تواند برای هر گیمری جذاب باشد.
Far Cry 6
وقتی که بازی Far Cry 6 برای اوین بار معرفی شد، خیلی از طرفداران شماره های قبلی نگران این بودند که نکند باز هم یوبی سافت می خواهد یک عنوان تکراری را به گیمرها عرضه کند. خوب چیزی که کاملا واضح و روشن بود از شماره سوم به بعد ما عملا با تکراری در هسته گیم پلی مواجه بودیم و فقط یوبی سافت زحمت طراحی یک محیط جدید و شخصیت پردازی های نه چندان عمیق را می کشید. اولین تریلر فارکرای 6 نوید یک تحول را نمی داد ولی حداقل ردپای خلاقیت و چیزهای نو مشخص بود.
برای اولین بار در این سری بازی، شما در نقش یک کاراکتر زن قرار می گرفتید که از توانایی های زیادی در استفاده از سلاح ها بهره می برد. اما گیم پلی فراکرای 6 عملا در دو جناح قرار می گیرد. اول کسانیکه به مکانیک های شماره چهارم علاقه مند هستند و می توانند باز هم از آنها لذت ببرند، دوم اشخاصی که از این حجم تکرار یوبی خسته شده اند و به دنبال ردپای خلاقیتی نوین میگردند، که حالا در شماره ششم کمیاب هم شده است. شماره ششم در بخش جلوه های بصری و بروز شدن توانسته که چندین پله خود را ارتقا دهد و این از مناظر چشم نواز آن کاملا مشخص است.
اما در بخش های درونی مانند گیم پلی، بازی تا حدود زیادی با بالانس بودن فاصله دارد. مثلا شما با انتخاب Story Mode یا Action Mode میزبان سختی نامتعادلی را تجربه می کنید که ممکن است از هر دوطرف درجه سختی، بازی فارکرای 6 را خسته کننده نشان دهد.
اما اگر این موارد کنار بگذاریم شما با تنوع سلاح فوق العاده ای روبرو هستیم و می توانید به دیدگاه خود سلاحتان را شخصی سازی کنید و امکانات مختلفی را بر روی آن قرار دهید.
اگر عنوان های قبلی را تجربه کرده اید، باز هم می توانید از تجربه شماره ششم لذت نسبی ببرید و رسالت خود را برای تکمیل این آرشیو انجام دهید.
در پایان باید عرض کنم که تمام بازی های فارکرای مانند یک سفر هستند، گاهی این سفر آنقدر دور است که شما را با خود همراهی می کند و گاهی هم آنقدر تکراری است که ارزش سفر و سرگرمی را پایین میاورد.