قطعا با بهبود و پیشرفت تکنولوژی تمام وسایل مرتبط با تکنولوژی در حال پیشرفت هستند اما این پیشرفت در مورد پخش کننده های خانگی میانرده کاملاً برخلاف جهت است. در سال های گذشته پخش کننده های مختلف با ظاهری بسیار جذاب و صدایی جذاب تر، مهمان خانه های ما بودند. اما با پیشرفت تکنولوژی حتی شرکتی مثل سونی هم دست به ساخت محصولاتی کاملا مضحک زد. شاید پخش کننده هایی مانند سری شیک یا سری MHC-V از نظر تگنولوژی بسیار پیشرفته تر از سری های قدیمی مانند LBT باشند اما در واقع در بخش صدا یک عقب گرد اساسی داشته اند (بجز SHAKE-100D).
قبل از شروع این بحث لازم است عنوان کنم که تمام پخش کننده های معرفی شده در وب سایت بنچیمو، تنها پخش کننده هایی میانرده هستند و به مطلب پخش کننده های کاملا حرفه ای هنوز نرسیده ایم. اگر از نظر شما پخش کننده هایی مانند LBT یا شیک حرفه ای هستند باید بگویم که کاملا در اشتباه هستید. پخش کننده هایی در دنیا وجود دارند که بیش از 2 میلیون دلار قیمت دارند و به هیچ عنوان نمی توانید صدای خروجی آنها را با Hi-Fi های خانگی مقایسه کنید.
اختصاصی بنچیمو: قسمت اول راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده
اختصاصی بنچیمو: قسمت دوم راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده
اختصاصی بنچیمو: قسمت سوم راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده
در قسمت قبلی راهنمای خرید سیستم صوتی کارکرده در مورد سری LBT سونی صحبت کردیم اما قدرتمندترین سیستم صوتی خانگی سونی در آن سال ها را در این مقاله معرفی می کنیم. چه عاشق پخش کننده های خانگی باشید چه نباشید، با دیدن سری LBT سونی به وجد می آیید. فوران آدرنالین خون نه تنها در زمان دیدن این سری به بالاتری سطح خود می رسد بلکه با شنیدن صدای خروجی نمی دانید سرتان را به کدام دیوار بکوبید. این که پخش کننده ای را در اختیار دارید که در محیط منزل با ظرفیت میلیون ها لیتر هوا، چنین صدایی را پخش می کند جای تعجب دارد. این موضوع را عنوان کردم که بدانید سونی در تمام Hi-Fi های قدیمی خود به این فرمول رسیده بود که بهترین خروجی را در منزل به کاربرانش بدهد. اما این مورد را حتی در بسیاری از مدل های شیک پیدا نمی کنید. چون سری شیک به هیچ عنوان برای منازل کمتر از 100 متر مناسب نیست.
ساختار LBT-ZUX10D و LBT-ZUX9
طراحی هر دو مدل LBT-ZUX10D و LBT-ZUX9 پیرو همان زبان طراحی معروف سونی بروی LBT ها است. استفاده از رنگ های ذغالی، خاکستری و نارنجی به سرعت به شما می فهماند که هر دو مدل از سری LBT هستند. البته تا قبل از این دو مدل، سونی چنین یونیتی را طراحی نکرده بود. یکی از مهمترین و جذاب ترین ویژگی های طراحی سری LBT، چینش دلخواه اسپیکرها است. نوع ساختار اسپیکرها خصوصا در بعضی از مدل های LBT به نوعی است که می توانید چه در چینش های عمودی و چه در چینش های افقی بهترین خروجی صدا را داشته باشید. تنها عیب پخش کننده های سونی به ویژه مدل های LBT که از پوشش نارنجی نمایشگر استفاده می کنند، استعداد بالای این پنل پلاستیکی به جذب خط و خش و لک است. به نوعی شما حتی با نرم ترین دستمال هم نمی توانید پوشش نمایشگر را بدون خط و خش تمیز کنید.
سونی LBT-ZUX10D یک پخش کننده خوش صدا است که در کنار ظاهر جذاب از وزن بالایی هم برخوردار است. این پخش کننده با توجه به نوعی ساختی که دارد فضای زیادی را در منزل شما اشغال می کند. پس قبل از خرید محل قرارگیری آن را انتخاب کنید. اسپیکرهای FRONT و REAR به تنهایی هر کدام 11 کیلوگرم وزن دارند. سنتر هم نسبت به ابعاد وزن 2.2 کیلوگرم دارد که کمی جای تعجب دارد. اما نکته جالب اینجاست که تنها یونیت این پخش کننده 20 کیلوگرم وزن دارد!. در مجموع وزن LBT-ZUX10D معادل 66.2 کیلوگرم است که وزن کمی نیست. در بخش ابعاد هر کدام از اسپیکرها فضایی برابر 300×450×479 میلی متر، سنتر 126×350×148 میلی متر و یونیت 491×275.5×460 میلی متر را اشغال می کنند.
سونی LBT-ZUX9 از نظر ساختار کاملا مشابه ZUX10D است و حتی از ابعادی مشابه سود می برد. اما سونی در بخش بعضی از امکانات و خروجی نهایی، محدودیت هایی را برای LBT-ZUX9 در نظر گرفته است تا خریداران بر اساس نیاز خود بین این دو Hi-Fi یکی را انتخاب کنند. لازم به ذکر است که LBT-ZUX9 از نظر ابعاد و وزن هیچ تفاوتی با LBT-ZUX10D ندارد. تنها تفاوت در ظاهر به نبود اسپیکر سنتر در LBT-ZUX9 مربوط می شود.
صدا
در بخش صدا شاید بروی برگه چندان حس قدرت به شما منتقل نشود اما در واقعیت سونی به خوبی می داند که با اعداد کم چطور یک هیولا بسازد. کارخانه هیولا سازی سونی بجز فرمول، درایو عالی، هورن خوب، یونیت کاربردی و آمپ قدرتمند، از مهمترین فرمول خود برای صدای عالی استفاده می کند. سونی به خوبی می داند که باکس هر اسپیکر را با چه مهندسی و چه متریالی بسازد تا صدای خروجی حتی با RMS کم هم رقیبی نداشته باشد. در واقع سه فاکتور مهم در پخش کننده های رده بالای سونی کاملاً خودنمایی می کند.
- آمپلی فایری که از نظر اعداد، خروجی بالایی ندارد اما به خوبی بهینه شده تا حتی یک RMS را هم به هدر ندهد.
- درایوهای با مگنت کوچک اما ساختاری عالی که حتی در پالس های بالا هم عملکردی عالی دارند.
- و آخرین مورد ساختار بی نظیر باکس اسپیکره
با بیان این موارد بهتر است با مشخصات LBT-ZUX10D آشنا شوید. هر اسپیکر این پخش کننده از یک ووفر مخروطی 20 سانتی متری و یک هورن 2.5 سانتی متری تشکیل شده است. این اسپیکرها با ساختار رفلکس باس و محافظ مغناطیسی، صدای بسیار عالی را ارائه می دهند. هر اسپیکر می تواند تا 260 وات RMS را تولید کنند پس در مجموع هر 4 اسپیکر می توانند 1040 وات RMS را ارئه کنند. البته سنتر یا اسپیکر مرکزی را نباید فراموش کنیم. سنتر با ساختار رفلکس باس و محافظ مغناطیسی، از دو فول رنج 10 سانتی متری استفاده می کند که به تنهایی می تواند توان 80 وات RMS را ارائه کند. در مجموع LBT-ZUX10D می تواند قدرت 1120 وات RMS را تولید کند. لازم به ذکر است که تمام اسپیکرها در محدوده 6 اهم فعالیت می کنند.
پخش کننده LBT-ZUX9 همانطور که در بالا اشاره کردم، از نظر مشخصات ظاهری و حتی وزنی کاملا مشابه LBT-ZUX9 است اما سنتر ندارد. همچنین سونی در بخش خروجی صوتی کمی محدودیت برای این مدل در نظر گرفته است که در ادامه به آن می پردازم. سونی LBT-ZUX9 از چهار اسپیکر 11 کیلوگرمی استفاده می کند که هر کدام از آنها به یک ووفر مخروطی 20 سانتی متری و یک هورن 2.5 سانتی متری مجهز شده است. هر اسپیکر به تنهایی می تواند قدرت 250 وات RMS را ارائه کند که نسبت به ZUX10D ده وات کمتر است (این 10 وات RMS هیچ تاثیری در خروجی ندارد). با نبود سنتر، پخش کننده ZUX9 در مجموع 1000 وات RMS را تولید می کند که در این بخش اختلاف به 120 وات RMS می رسد. ساختار اسپیکرهای این مدل هم مانند برادر بزرگتر خود از نوع رفلکس باس است اما از محافظ مغناطیسی خبری نیست.
آشنایی با یونیت
یونیت LBT-ZUX10D دارای کلیدهای فراوانی است که نسبت به یونیت LBT-ZUX9 فرق هایی نیز دارد. البته این تفاوت ها تاثیر در صدای خروجی ندارد و تنها برخی از امکانات غیر ضروری در یونیت LBT-ZUX9 حذف شده است.
در یونیت LBT-ZUX10D برای بخش ارتباطی جک های RCA را مشاهده می کنیم که برای ورودی تصویر و صدا استفاده می شود. در سمت دیگر دو جک ورودی میکروفون و تنظیمات بالای آن مانند حجم صدای میکروفون و افکت آن را می توان دید. اما در یونیت LBT-ZUX9 داستان کمی متفاوت است و احتمالا تمام کاربران با این بخش یونیت LBT-ZUX9 ارتباط بهتری برقرار می کنند. در یونیت LBT-ZUX9 بجای استفاده از جک RCA، سونی پورت USB را قرار داده است (چه چیزی از این بهتر). یونیت LBT-ZUX9 در بخش میکروفون تنها به یک ورودی میکروفون و یک کنترل کننده حجم صدا میکروفون مجهز شده است. در ادامه با مشخصات بیشتر هر دو یونیت آشنا می شوید.
1- دکمه روشن کردن سیستم که البته این دکمه تنها به روشن و خاموش کردن سیستم ختم نمی شود. معمولا در پخش های سونی با نگه داشتن این دکمه و دکمه های دیگر برخی از ویژگی ها ظاهر می شود. به فرض مثال با نگه داشتن این دکمه و ENTER می توانید پخش کننده را به تنظیمات کارخانه ای بازگردانید.
2- دکمه BEAM MODE را بارها می توانید فشار دهید تا سیستم روشنایی و نورپردازی یونیت تغییر کند. نورپردازی هماهنگ با موسیقی در این یونیت ها با این دکمه تغییر می کند. نورپردازی مرکز با فرکانس های بالا و نورپردازی پایین با فرکانس های پایین روشن و خاموش می شود.
3- سوئیچ کردن بین منایع مختلف مثل DVD، رادیو و کاست A.
4- چهار دکمه FLANGER / DELAY / AQUA / CHORUS به افکت های صوتی مربوط می شوند که هر کدام از 3 حالت خاموش، درجه 1 و درجه 2 استفاده می کنند.
5- نمایشگر.
6- گیرنده IR کنترل از راه دور.
7- سوئیچ کردن بین منابع مختلف مثل DVD، رادیو و کاست A.
8- دکمه DISPLAY برای تغییر در اطلاعات به نمایش درآمده در نمایشگر.
9- دکمه GROOVE دکمه محبوب نگارنده برای افزایش قدرت باس (باس زیر پوستی).
10- دکمه های FLAT / MP3 EQ / REGGAE / HIP HOP / TECHNO برای دسترسی سریع به اکولایزر صدا.
11- دکمه SOUND FIELD برای سوئیچ کردن بین حالت های مختلف صدای 2 کانال، 4.1 کانال، 5.1 کانال یا دالبی ساروند کردن صدا.
12- نورپردازی وسط راست.
13- کنترل حجم صدای میکروفون و کنترل حجم افکت میکروفون.
14- دو جک ورودی میکروفون.
15- نورپردازی پایین راست.
16- سینی چرخان لوح نوری یا DISC.
17- جوی استیک چرخان برای تغییر در ویژگی های مختلف.
18- ولوم و کنترل حجم صدا.
19- نورپردازی.
20- نورپردازی پایین چپ.
21- جک های RCA برای ورودی تصویر و صدا.
22- خروجی هدفون.
23- نورپردازی وسط چپ.
24- دکمه EQ BAND/MEMORY برای تنظیم دستی اکولایزر و ذخیره پروفایل شخصی.
25- دکمه های ROCK / POP / JAZZ / DANCE / USER EQ برای دسترسی سریع به اکولایزر صدا.
26- دکمه AMP MENU برای تنظیم روشنایی نمایشگر و قدرت پرتو نورپردازی.
27- محل قرار گیری کاست B.
28- محل قرار گیری کاست A.
29- بخش X-ROUND که یکی از مهمترین بخش های سری LBT و یونیت های رده بالای سونی است. برای فعالیت در این حالت بهتر است موقعیت اسپیکرها را متناسب با چینش 5.1 کانال یا چینش X شکل قرار دهید. با دکمه X-ROUND ON/OFF می توانید این ویژگی را روشن و خاموش کنید. با دکمه X-ROUND MODE می توانید بین حالت های مختلف سوئیچ کنید. در این ویژگی چرخش صدا را شاهد هستید که در LBT های رده بالا حتی صدای باس هم شروع به چرخیدن می کند تا شما را از شنیدن موسیقی یا صدای فیلم هیجان زده کند. حتی می توانید با استفاده از دکمه چرخشی X-ROUND JOG به صورت دستی چرخش بین اسپیکرها را با سرعت دلخواه انجام دهید. البته در این حالت اسپیکر سنتر فعالیتی ندارد. برای تقویت صدا می توانید از MAX PAD استفاده کنید و برای تغییر موقعیت صدا به جهت مخالف، از دکمه JUMP PAD استفاده کنید.
30- باز کردن و سوئیچ کردن بین دیسک ها.
31- دکمه ENTER برای انتخاب گزینه های مختلف، رکوردگیری، توقف لحظه ای و برنامه های دیگر در بخش رکورد.
32- دکمه های ناوبری و مدیریت هر قطعه.
33- بخش BEAT BLEND مربوط به اضاه کردن صداهای جانبی به هر قطعه است. در این بخش کاربر می تواند صداهای دلخواه را به وسیله PAD ها تولید کرده یا اضافه کند.
در این بخش باید بگویم که تمام گزینه های LBT-ZUX10D و LBT-ZUX9 مشابه است اما یونیت LBT-ZUX9 به دلیل داشتن پورت USB بسیار کاربردی تر از یونیت LBT-ZUX10D است. اما در بخش پشت یونیت ها، برگ برنده دست LBT-ZUX10D است.
1- ورودی آنتن AM.
2- ورودی آنتن FM.
3- اسپیکر جلو راست.
4- اسپیکر جلو چپ.
5- اسپیکر ساروند راست.
6- اسپیکر ساروند چپ.
7- اسپیکر سنتر.
8- خروجی تصویر S VIDEO.
9- خروجی RCA ویدیو.
10- خروجی کامپوننت ویدیو.
11- خروجی D-LIGHT SYNC برای همگام سازی با نورپردازی جانبی.
12- خروجی ساب ووفر (مهمترین تفاوت یونیت LBT-ZUX10D و LBT-ZUX9).
13- جک ورودی صوتی.
14- جک تصویر VCR.
همانطور که مشاهده کردید، یونیت ZUX10D از خروجی ساب ووفر پشتیبانی می کند این در حالی است ZUX9 از این ویژگی بی بهره است. سونی به خریداران ساب ووفر SA-W3000 را پیشنهاد کرده است. باکس اکتیوی که با ساب 12 اینچی یا 30 سانتی متری، می تواند توان 180 وات RMS و فرکانس 20 هرتز تا 200 هرتز را ارائه کند. این ساب ووفر از صدای بسیار خوبی سود می برد و نه تنها برای این مدل بلکه برای هر پخش کننده دیگری با خروجی ساب ووفر، گزینه ایده آلی است.
مزایا و معایب LBT-ZUX10D و LBT-ZUX9
هر دو پخش کننده از نظر قدرت خروجی به واقع هیولا هستند. قدرت بی اندازه و البته قدرت خروجی حتی در ولوم بالا از ویژگی های این مدل ها است. به راحتی می توانید با هر دو مدل وسیله های تزئینی خانه را نابود کنید. مدل ZUX10D به دلیل داشتن سنتر صدای واضح تری را پخش می کند هرچند هر دو مدل هم برای عاشقان صدای باس است نه شنیدن خاص ترین فرکانس ها. صدای خروجی با ویژگی X-ROUND بسیار شنیدنی است اما بهتر است نوع چیدمان باندها را مناسب این ویژگی انجام دهید. پخش صدا در هر دو مدل با کابل RCA به جک 3.5 میلی متری به راحتی انجام می شود و مهم نیست که از چه منبعی صدا را ارسال می کنید. اما اگر به فکر ورودی اپتیکال صدا هستید، هر دو مدل شما را نا امید می کنند. در آخر باید بگویم که از نظر قدرت خروجی صدای باس، با یکی از بهترین پخش کننده های خانگی دنیا روبرو هستید. پس اگر به فکر خرید این دو مدل هستید شک نکنید اما نه به هر قیمتی!.
121 comments