از مانی که برای اولین بار AMD در سال 2019 رابط PCIe 4.0 را با محصولاتش معرفی کرد، استفاده از این رابط در کارت گرافیک ها و منابع ذخیره سازی روز به روز در حال افزایش است. رابطی که انقلابی در زمینه سرعت انتقال بود و البته پتانسیل بسیار بیشتری نسبت به نسل قبلی خود داشت.
ام اس آی به عنوان یکی از شرکای مهم AMD در زمان معرفی چیپ ست های مبتنی بر رابط PCIe 4.0 مانند X570 و B550 مادربردهای مختلفی را روانه بازار کرد اما این امکان به لطف پردازنده های سری 3000 و 5000 رایزن تنها امکان پذیر است تا زمانی که اینتل کمی به خود بیاید و از این رابط استفاده کند.
اما یکی از نکاتی که جلب توجه می کرد، تبلیغاتی نکردن سرعت بالای سالیدهای M.2 بروی مادربردهای MSI بود. این شرکت نه تنها مانند دیگر شرکت ها این سرعت بالا را تبلیغاتی نکرد بلکه آنقدر به این ویژگی و البته پایداری محصولاتش اطمینان داشت که که این ویژگی را هدیه ای به کاربرانش می دانست.
رابط PCIe 4.0 نسبت به رابط PCIe 3.0 از سرعت بسیار بیشتر و پهنای باند بیشتری برخوردار است. از همین رو چه در کارت گرافیک ها و چه در سالیدها به تولیدکننده این امکان را می دهد تا از نهایت پتانسیل این پهنای باند استفاده کند. شاید سرعت خیره کننده سالیدها در رابط PCIe 4.0 بیشتر در لودینگ بازی ها به چشم بیاید اما برای تولیدکنندگان محتوا هر مگابایت سرعت بالاتر هم می تواند کار نهایی آنها را تسریع ببخشید.
استاندارد PCI-E 4.0 پهنای باند حیرت انگیز تا حداکثر 64 گیگابایت بر ثانیه را ارائه می دهد که 2 برابر بیشتر از PCI-E 3.0 است. این پهنای باند بالا بیشتر در منابع دخیره سازی مبتنی بر این رابط خودنمایی می کند. در این مطلب تست ها با یک سالید 980 پرو سامسونگ با رابط PCI-E 4.0 NVMe M.2 گرفته شده است. ام اس آی برای ثابت کردن سرعت بالا در مادربردهایش از دو پلتفرم X570 و B550 استفاده می کند. در هر دو مادربرد سرعت خواندن این سالید به بیش از 7100 مگابایت در ثانیه می رسد.
اما داستان برای تولیدکنندگان محتوا فرق می کند. مادربردهای رده بالای MSI به یک کارت توسعه M.2 مجهز شده اند. در این کارت های توسعه کاربر می تواند بیش از یک سالید M.2 را در یک اسلات به کار گیرد. اما اگر به سرعت بسیار بالای 7100 مگابایت در ثانیه اهمیت نمی دهید، بهتر کار برای شما استفاده از ویژگی RAID 0 است. ویژگی که در واقع هر تعداد سالید را در بخش ذخیره سازی به یک سالید تبدیل می کند اما از نظر سرعت هر سالید به تنهایی می تواند به نهایت سرعت خود برسد. با این وجود در مادربرد معتبر و قدرتمند MSI Creator TRX40 که مخصوص تولیدکنندگان محتوا است، به کار گیری 4 سالید 980 پرو سامسونگ به کمک M.2 XPANDER-AERO یا همان کارت توسعه، باعث شد تا سرعت نهایی سالیدها به عدد خیره کننده 25912 مگابایت در ثانیه در بخش خواندن برسد.
رسید به چنین حجمی در بخش تبادل داده امری اتفاقی نیست. سالیدها بر خلاف ظاهر باریک و کوچکی که دارند، حرارت زیادی را تولید می کنند. از این رو تنها یک ساختار خوب در بخش خنک سازی می تواند این سرعت را با ثبات ارائه دهد. مادربردهای ام اس آی در بخش انتقال حرارت از شیلدها فلزی یا M.2 Shield Frozr استفاده می کنند که در پشت آنها پدهای سیلیکون با نسبت بالای انتقال حرارت به ذخیره حرارت قرار گرفته اند. تعداد زیاد سنسورهای حرارتی بروی مادربرد، استفاده از کانکتورهای زیاد بروی PCB، هیت سینک ها بزرگ و در کنار هیت پایپی که دفع حرارت را بهتر می کند و در نهایت مدیریت بهتر حرارت از مواردی است که برای یک تولید کننده محتوا که نیاز به پایداری در طولانی مدت دارد، به گزینه ای ایده آل تبدیل می شود.
در نمودار بالا به راحتی می توان نتیجه پایدار بودن یا پایدار نبودن سالیدها را مشاهده کرد. پایداری در سالیدهای M.2 تنها به دلیل استفاده از خنک کننده خوب یا بهتر است بگوییم استفاده صحیح از راهکارهای دفع حرارت یک مادربرد است.