اگر کاربری حرفه ای باشید با محیط بایوس مادربردها آشنا هستید و می دانید که مهمترین اتفاقات سخت افزاری و دسترسی ها در این بخش انجام می شود. برندهای مختلف تولیدکننده مادربرد از رابط فریمور توسعه یافته شخصی استفاده می کنند تا دسترسی به گزینه های مختلف را آسانتر کنند. ام اس آی با رابط فریمور Click BIOS 5 ( کلیک بایوس 5 ) با تمرکز بر استفاده آسان گزینه های مختلف در UEFI بدون توجه به این که از مادربردی میانرده، حرفه ای، گیمینگ یا مخصوص اورکلاک و رندرینگ استفاده می کنید، محیطی امن و جذاب را پیش روی شما قرار داده است.
اگر از تنظیمات گزینه های مختلف در محیط بایوس یا UEFI اطلاعاتی ندارید، بهتر است این محیط را جدی گرفته و با آن شوخی نکنید. زیرا تغییر در بخش های مهم و حساس می تواند شما را در وضعیت کنونی که با قیمت های چند برابر روبرو هستیم، پشیمان کند. اما بهتر است کمی تمرکز کنید و با فهم کارکرد هر بخش عملکرد سیستم خود را تا حدی بهبود ببخشید. پس در ادامه با بنچیمو همراه باشید.
محیط کاربری بایوس یا UEFI برای یک هدف بهینه شده است. ایجاد رابط کاربری برای دسترسی به تنظیمات مختلف و مهم مانند افزایش فرکانس کاری، ولتاژ و چگونگی عملکرد قطعات که معمولا با دو محیط پایه و پیشرفته نوع دسترسی را مشخص می کند. محیط کاربری پایه یا آسان برای دسترسی سریعتر و آسانتر به تغییرات مهم با تمرکز بر تنظیمات پیشفرض شکل گرفته و محیط کاربری پیشرفته با دسترسی کامل به تنظیمات حرفه ای برای تغییرات دقیق تر، کاربران حرفه ای را هدف قرار داده است. در مجموع شما چه در محیط کاربری پایه و آسان و چه در بخش پیشرفته تنها یک هدف را دنبال می کنید و آن هم افزایش عملکرد قطعات با کمترین زحمت و هزینه برای خروجی بهتر است. در ادامه به توضیح بخش های مهم در رابط کاربری UEFI بایوس مادربردهای MSI می پردازیم.
GAME BOOST
کاربران حرفه ای همیشه ترجیح می دهند تا با تنظیمات اورکلاک شخصی سازی شده خودشان بازی ها یا نرم افزارهای محبوبشان را اجرا کنند. اما بعضی از کاربران گزینه ای ساده تر را ترجیح می دهند. ویژگی GAME BOOST که مدتها است در مادربردهای MSI به شکل سخت افزاری و سفت افزاری (سفت افزار متفاوت از سخت افزار و نرم افزار است) حضور دارد. در UEFI مادربردهای ام اس آی این گزینه همیشه در بالا سمت چپ قرار دارد و کاربر تنها با یک کلیک می تواند عملکرد بهتری را از سخت افزار خود شاهد باشد.
پروفایل XMP یا A-XMP
نمی توان ماژول رم با فرکانس بالا را خریداری کرد اما به پروفایل XMP توجهی نکرد. پروفایل XMP در مادربردهای مبتنی بر پلتفرم اینتل دیده می شود و A-XMP در مادربردهای مبتنی بر پلتفرم AMD. شاید در بخش نامگذاری کمی با هم متفاوت باشند اما هر دو گزینه تنها برای افزایش کارایی ماژول ها استفاده می شوند. اگر مادربرد و پلتفرم انتخابی شما از فرکانس بالای رم پشتیبانی کند پس قطعا با این ویژگی روبرو می شوید. فعال کردن این گزینه تنها با یک کلیک می تواند فرکانس اورکلاک شده رم را آزاد کرده تا به عملکرد واقعی ماژول ها دسترسی پیدا کنید.
MEMORY TRY IT
هر ماژول رم با تایمینگ و فرکانس کاری اختصاصی به بازار عرضه می شود. تایمینگ به زمان واکنش ماژول رم اختصاصی دارد و فرکانس کاری هم مانند تمام قطعات به قدرت و سرعت رم اشاره دارد. با گزینه MEMORY TRY IT می توانید فرکانس و تایمینگ رم را به صورت دستی تغییر دهید تا به بهترین عملکرد دست یابید. البته باید این اخطار را جدی بگیرید که فرکانس ها و تایمینگی در محدوده عملکرد ماژول ها را انتخاب کنید.
MEMORY Z
قبل از اینکه به تنظیمات MEMORY TRY IT بروید، بهتر است MEMORY Z را انتخاب کنید تا اطلاعات دقیق تری از ماژول رم در دسترس قرار گیرد. این اطلاعات می تواند در اورکلاک رم کاربردی باشد.
تنظیمات پیشرفته ماژول رم
بعضی از کاربران ترجیح می دهند تا تنظیمات در سطح پیشرفته تری انجام شود. این گزینه در محیط Click BIOS 5 در دسترس قرار دارد. گزینه Advanced DRAM Configuration برای کاربران حرفه ای در نظر گرفته شده است تا تایمینگ اختصاصی خود را بر اساس قابلیت ماژول رم و نوع خنک کنندگی ماژول ها در زمان اورکلاک در اختیار داشته باشند.
M-FLASH
بروزرسانی بایوس در این محیط کاربری کاری بسیار آسان است. تنها کافی است برای بروزرسانی بایوس مادربردهای ام اس آی، فلش مموری حاوی فایل بروزرسانی بایوس را به پورت USB مادربرد متصل کرده و گزینه M-FLASH را بزنید تا روند بروزرسانی آغاز شود. برای بروزرسانی بایوس مادربرد کافی است تا به صفحه مادربرد مورد نظر در سایت MSI رفته و آخرین بایوس را بر اساس نیاز و قطعات استفاده شده دریافت کنید.
HARDWARE MONITOR
اطلاعات لحظه ای از عملکرد قطعات یکی از مهمترین و کاربردی ترین ویژگی ها است. در رابط Click BIOS 5 مادربردهای ام اس آی، اطلاعات کاملی از عملکرد قطعات مهم وجود دارند که تنها کافی است کاربر برای دسترسی به این اطلاعات بروی گزینه HARDWARE MONITOR کلیک کند. اما در کنار مانیتورینگ قطعات، قابلیت کنترل دقیق فن ها یکی دیگر از این ویژگی های مثبت است. با وجود منحنی های کنترل فن، کاربر قادر است تا به صورت دستی کنترل سرعت فن در دماهای مختلف را در دست گیرد. این ویژگی به نویز کمتر و عملکرد بهتر فن ها کمک می کند.
+SECURE ERASE
هیچ تضمینی نیست که داده ها و اطلاعات مهم حذف شده شما بازیابی نشوند. ام اس آی با ویژگی +SECURE ERASE این تضمین را به شما می دهد که از اطلاعات پاک شده در منبع ذخیره سازی هیچ اثری باقی نمی ماند.
M.2 GENIE
آیا از فناوری RAID 0 اطلاعاتی دارید؟ با این فناوری می توانید پیکربندی اطلاعات را در منابع ذخیره سازی پخش کرده و به نوعی منابع ذخیره سازی مورد نظر را به یک منبع تبدیل کنید. ترکیب چند منبع ذخیره سازی مانند دو سالید M.2 با فناوری RAID 0 می تواند سرعت و عملکرد نهایی را افزایش دهد. البته این موضوع به پشتیبانی منابع ذخیره سازی از فناوری RAID بستگی دارد. در محیط Click BIOS 5 ام اس آی فعال کردن این گزینه تنها با چند کلیک امکان پذیر است.
*نکته: قبلا از RAID کردن منابع ذخیره سازی از اطلاعات بک آپ گرفته شود.
جستجو راحت تر و لیست علاقه مندی ها
قطعاً پیدا کردن تنظیمات مورد نظر در بایوس حتی در صورت آشنا بودن با محیط کاربری کاری زمان بر و خسته کننده است. در رابط کاربری Click BIOS 5 ام اس آی می توانید تنظیمات مورد نظر را به راحتی سرچ کنید و اگر همیشه با این تنظیمات سروکار دارید آن را به لیست علاقه مندی های خود اضافه کنید. دسترسی سریع به لیست علاقه مندی ها یا Favorites یکی دیگر از ویژگی های جذاب این رابط کاربری است.
BOARD EXPLORER
گزینه BOARD EXPLORER روش مناسبی برای اطلاعات از اتصال قطعات مختلف بروی مادربرد است. همچنین این گزینه را می توان به عنوان یک عیب یاب سریع دانست. جدا از اینکه می توانید بروی هر بخش از مادربرد حرکت کرده و اطلاعات آن بخش را مشاهده کنید، در صورت بروز مشکل در ارتباط قطعه ای، آن بخش به عنوان قطع ارتباط نمایش داده می شود تا عیب یابی به سرعت انجام شود.
حالت ADVANCED MODE و EASY MODE
همانطور که در اول مطلب اشاره شد، محیط کاربری UEFI مادربردهای MSI به دو بخش آسان و پیشرفته تقسیم شده است. برای دسترسی سریع به تنظیمات اولیه می توانید با محیط جذاب EASY MODE تنظیمات مورد نظر را انجام دهید. اما اگر به تنظیمات پیشرفته تر علاقه دارید می توانید گزینه ADVANCED MODE را انتخاب کنید. لازم به ذکر است که سوئیچ بین این دو حالت با کلید میانبر F7 انجام می شود.
تنظیمات اورکلاک و OC PROFILES
تنظیمات دقیقتر برای اورکلاک می تواند دو مزیت داشته باشد. 1- عملکرد بهتر 2- صرفه جویی در هزینه. شما می توانید با اورکلاک مجاز قطعات، عملکرد کلی آن را افزایش دهید و حتی نسبت به مبلغ پرداختی خروجی بهتری را دریافت کنید. ام اس آی در رابط کاربری بایوس مادربردهایش پروفایل های مختلف اورکلاک را در نظر گرفته است تا بر اساس نیاز و نوع تنظیمات، پروفایل مورد نظر را بروی سیستم تنظیم کرده و لود کنید.
مروری بر تغییرات انجام شده
وقتی تنظیمات مختلف را بروی بایوس اعمال می کنید و در نهایت برای سیو کردن یا ذخیره کردن آن اقدام می کنید، پنجره ای به بهانه مرور تغییرات باز می شود تا یادآوری کند که شما چه تنظیماتی را تغییر داده اید. این یادآوری هم تاکیدی بر تغییرات انجام شده است و هم باعث می شود از تغییرات ناخواسته جلوگیری کنید.
نمایش مشخصات پردازنده
بررسی مشخصات سخت افزاری شما باید ساده باشد و ام اس آی در Click BIOS 5 دقیقاً همین کار را انجام می دهد. بررسی مشخصات پردازنده و فناوری های مرتبط با خطوط متصل به پردازنده می تواند اطلاعات مفیدی به شما بدهد. همانطور که می دانید یک مادربرد به خطوط ارتباطی مختلفی مجهز است که کنترل این خطوط یا بر عهده پردازنده است و یا بر عهده چیپ ست مادربرد.
مطالب مرتبط
تا حدی با ویژگی های مهم رابط UEFI مادربردهای MSI با نام Click BIOS 5 آشنا شدید اما ممکن است مطالب زیر هم برای شما مناسب باشد.
اورکلاک چیست و اورکلاک پردازنده های نسل 9 اینتل به چه صورت است؟
آموزش اورکلاک پردازنده AMD Ryzen 7 2700X در مادربردهای X470 ام اس آی